Zapad priželjkuje Dodikov poraz

Darko Momić
Zapad priželjkuje Dodikov poraz

Banjaluka - Međunarodna zajednica priželjkuje nestabilnu situaciju i trusno političko tlo u Republici Srpskoj, a preduslov za to je izborni poraz Milorada Dodika, tvrde politički analitičari i politikolozi.

Viši asistent na Fakultetu političkih nauka banjalučkog Univerziteta Borislav Vukojević kaže da međunarodnoj zajednici odgovara bilo koja opcija koja nije Dodik, odnosno opcija koja nema izrazito nacionalnu politiku u RS.

- To je zato što se ta politika u ekstremnom obliku manifestuje kao ‘elja za potpunom autonomijom. U stvari, ne radi se tu toliko o konkretnim imenima koja oni preferiraju, nego o politikama koje su privrženije Evropskoj uniji nego Rusiji. Borba međunarodne zajednice se zasniva na umanjenju zagovaranja entiteta, jer njihova zajednička politika se ogleda u povećanju značaja institucija BiH - kaže Vukojević.

On ipak ističe da misli da, i ako u trci za predsjednika Srpske pobijedi kandidat Saveza za promjene i lider SDS-a Vukota Govedarica, neće biti suštinskih promjena.

Politički analitičar Radomir Nešković kaže da je nezahvalno govoriti o tome šta priželjkuju stranci, ali sudeći po dosadašnjoj praksi, potezima i porukama koje su se mogle čuti od predstavnika međunarodne zajednice, može se zaključiti da oni priželjkuju kooperativnu vlast na nivou BiH.

- Stalno slušamo iz međunarodnih krugova kako govore o stabilnosti BiH, ali čini mi se da oni pod tim podrazumijevaju kooperativnost. U tom smislu bih rekao da Zapadu više odgovara da se vlast na nivou BiH ne mijenja zato što je kooperativnija nego što bi bila ona koju bi predstavljali kadrovi aktuelne vladajuće koalicije u RS - kaže Nešković.

On dodaje da niko ne može sa stoodstotnom sigurnošću tvrditi šta, u stvari, želi međunarodna zajednica, ali da sve pokazuje da ne priželjkuje pobjedu Milorada Dodika i vladajuće koalicije.

Njegovo mišljenje dijeli i naš sagovornik iz diplomatskih krugova, koji je insistirao na anonimnosti, a koji se slaže da stranci ne priželjkuju Dodikovu pobjedu. Međutim, on tvrdi da međunarodna zajednica, odnosno Zapad, priželjkuje pobjedu Željke Cvijanović u trci za predsjednika RS.

- Zapad je Dodika označio kao putinovca i neće ni da čuje za njegovu pobjedu, a i zato što im Ivanić više odgovara kao mnogo kooperativniji. Ali priželjkuju pobjedu Željke Cvijanović zato što bi se u tom slučaju nastavio kontinuitet svađe između vlasti u Banjaluci i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, a pobjeda Vukote Govedarice im ne odgovara zato što im nije u interesu da kandidati jednog bloka pobijede za obje pojedinačne funkcije - kaže naš izvor.

On objašnjava da u takvom razvoju situacije strancima odgovara i to što bi predsjednici dviju najjačih srpskih političkih partija SNSD-a i SDS-a bili izborni gubitnici, čime bi im bio dobro narušen kredibilitet.

- S druge strane, Dodik bi vjerovatno bio premijer RS, ali sa oreolom izbornog gubitnika, dok bi Mladen Ivanić imao okrnjen kredibilitet, jer bi ga pratile stalne optužbe iz Banjaluke da je izabran glasovima Bošnjaka. Sve to je garancija da će RS biti politički trusno tlo, a to je u suštini ono što odgovara zagovornicima stranog intervencionizma - tvrdi naš sagovornik.

Stranci ruše BiH

Predsjednik Srpske Milorad Dodik odbacio je tvrdnje da Republika Srpska ruši BiH, objasnivši da to sve vrijeme čine stranci i Bošnjaci.

- Mi ništa nismo imali od BiH svih ovih 20 i nešto godina. Imali smo samo stalne atake na našu slobodu, na naša prava, institucije. Naravno da strancima srpska autonomija ne odgovara, njihov cilj je unitarna i centralno uređena BiH, a to može ako se smanje nadležnosti Republike Srpske - rekao je novinarima Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana