Žalba na cijenu zgrade zatvora ponovo pod lupom

Goran Maunaga
Žalba na cijenu zgrade zatvora ponovo pod lupom

Sarajevo - Okružni sud u Istočnom Sarajevu naložio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da u upravnom postupku ponovo razmatra žalbu Ministarstva pravde BiH na odluku opštine Istočna Ilidža da troškove za rad komisije za tehnički prijem zgrade zatvora u Vojkovićima poveća za deset puta.

Prvostepenu odluku, koja je u posjedu "Glasa Srpske", Okružni sud donio je 20. februara na osnovu tužbe Ministarstva pravde BiH, odnosno Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, koju zastupa Pravobranilaštvo BiH. Opština je za tehnički prijem zgrade prvo odredila cijenu od 50.000, a samo mjesec prije obavljanja posla naknadu povećala na 526.000 maraka. Uslijedila je žalba Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, ali je odbačena uz obrazloženje da odluka o troškovima nije upravni akt zbog čega ne može biti predmet razmatranja u drugostepenom postupku.

U odluci suda navedeno je da je opština Istočna Ilidža odluku o enormnom povećanju cijene tehničkog prijema zgrade zatvora donijela mimo pravilnika o vršenju tehničkog pregleda objekta koji je donio ministar za prostorno uređenje i građevinarstvo RS.

- Pošto su postupak, organizacija i sprovođenje tehničkog pregleda regulisani tim pravilnikom, kod rješavanja te upravne stvari prvostepeni organ se nije mogao ni trebao pozvati na odredbe pravilnika o načinu formiranja komisije za tehnički prijem objekta opštine Istočna Ilidža i odluke o visini naknade za kontrolu tehničke dokumentacije te opštine - piše u obrazloženju odluke.

Istaknuto je da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS nije cijenilo navode žalbe bitne za odlučivanje u tom predmetu čime su povrijeđene odredbe Zakona o upravnom postupku.

- Pogrešan je zaključak da obračun troškova za rad komisije za vršenje tehničkog pregleda, koji je donio prvostepeni organ, nema karakter upravnog akta - piše u sudskoj odluci.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da će prije iznošenja stava sačekati drugostepenu odluku. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović nisu odgovarali na telefonske pozive.

Prolongiranje

Problem tehničkog prijema zgrade koji je proizveden u opštini Istočna Ilidža odgodio je stavljanje zgrade zatvora u funkciju, za šta je sve bilo spremno.

Kamen temeljac položen je još 2006. godine, a izgradnju zgrade stalno su pratili problemi, počevši od povećavanja cijene izgradnje do prolongiranja rokova za završetak. Izgradnja zatvora koštala je oko 40 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana