Жалба на цијену зграде затвора поново под лупом

Горан Маунага
Жалба на цијену зграде затвора поново под лупом

Сарајево - Окружни суд у Источном Сарајеву наложио је Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС да у управном поступку поново разматра жалбу Министарства правде БиХ на одлуку општине Источна Илиџа да трошкове за рад комисије за технички пријем зграде затвора у Војковићима повећа за десет пута.

Првостепену одлуку, која је у посједу "Гласа Српске", Окружни суд донио је 20. фебруара на основу тужбе Министарства правде БиХ, односно Јединице за имплементацију пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, коју заступа Правобранилаштво БиХ. Општина је за технички пријем зграде прво одредила цијену од 50.000, а само мјесец прије обављања посла накнаду повећала на 526.000 марака. Услиједила је жалба Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, али је одбачена уз образложење да одлука о трошковима није управни акт због чега не може бити предмет разматрања у другостепеном поступку.

У одлуци суда наведено је да је општина Источна Илиџа одлуку о енормном повећању цијене техничког пријема зграде затвора донијела мимо правилника о вршењу техничког прегледа објекта који је донио министар за просторно уређење и грађевинарство РС.

- Пошто су поступак, организација и спровођење техничког прегледа регулисани тим правилником, код рјешавања те управне ствари првостепени орган се није могао ни требао позвати на одредбе правилника о начину формирања комисије за технички пријем објекта општине Источна Илиџа и одлуке о висини накнаде за контролу техничке документације те општине - пише у образложењу одлуке.

Истакнуто је да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС није цијенило наводе жалбе битне за одлучивање у том предмету чиме су повријеђене одредбе Закона о управном поступку.

- Погрешан је закључак да обрачун трошкова за рад комисије за вршење техничког прегледа, који је донио првостепени орган, нема карактер управног акта - пише у судској одлуци.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да ће прије изношења става сачекати другостепену одлуку. Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић и начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић нису одговарали на телефонске позиве.

Пролонгирање

Проблем техничког пријема зграде који је произведен у општини Источна Илиџа одгодио је стављање зграде затвора у функцију, за шта је све било спремно.

Камен темељац положен је још 2006. године, а изградњу зграде стално су пратили проблеми, почевши од повећавања цијене изградње до пролонгирања рокова за завршетак. Изградња затвора коштала је око 40 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана