Закон о амнестији и даље на чекању

ATV
Закон о амнестији и даље на чекању

Бањалука - Закон о амнестији РС још се није нашао пред скупштинским посланицима. Прије пола године је најављено да ће на хитно усвајање, а предлагач тврди да је потребно још преговора.

Незванично, запело је на ставци у којој Закон предвиђа амнестију осуђеницима за ратне злочине, јер би такав закон био у супротности са Европском конвенцијом за људска права.

Министар правде РС, Антон Касиповић, и предлагач закона, за АТВ поручује да ће настојати да се закон у потпуности прилагоди међународним конвенцијама, али не прецизира да ли је постојећи текст споран.

"Наравно да ћемо у свему том водити рачуна апсолутно о томе да се не крши Европска повеља о праву.Једноставно тражићемо рјешење које је прихватљиво и које неће наићи на евентуални проблем у Вијећу народа”, каже Антон Касиповић, министар правде РС.

Закон је тренутно у форми преднацрта, и нема га на сајту Народне скупштине. Прије пола године је најављено да ће омогућити смањење казне за једну четвртину, правоснажно осуђеним затвореницима. Ипак, искључује амнестирање осуђених за силовање, обљубу, трговину људима, производњу и конзумирање дроге, те нова кривична дјела почињена током слободних викенда.

У Омбудсману кажу да су учествовали у изради текста, те да у њему не виде ништа спорно.

"Ја сам био укључен у ту причу и био сам на састанцима у Народној скупштини.Оно што ја знам, закон би требало да иде у процедуру. Мислим да је текст закона сасвим у реду, да је приведено све то крају, а сад је само ствар парламента да то уради”, наводи Љубинко Митровић, Омбудсман.

СДС-овац, Недељко Гламочак, и члан одбора који је иницирао доношење Закона о амнестији потврђује да би Закон обухватио и осуђенике за ратне злочине. Тврди да би се, ипак, водило рачуна да једнака права на амнестију имају осуђеници сва три конститутивна народа. Сумња, каже, да би такав текст био у супротности са европском повељом.

"По мени, мислим да не би, јер већ сада постоји формулација у законском рјешењу, након двије трећине извршене казне, многе људе ослобађају, и иду на условни отпуст. Отприлике лица која би обухватио тај закон имају већи дио казне већ одслужен, тако да би овај закон незнатно можда смањио”, појашњава Недељко Гламочак, посланик СДС-а у Народној скупштини РС.

Закон о амнестији Српске, требало би да растерети затворске капацитете. У преднацрту стоји и да ће осуђеници који не добију рјешење о амнестији, а испуне услове, моћи да се жале предсједнику суда у којем су осуђени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана