Zahuktava se kampanja za prijevremene izbore u lokalnim zajednicama: Obećanja daju i birači i kandidati

Glas Srpske
Zahuktava se kampanja za prijevremene izbore u lokalnim zajednicama: Obećanja daju i birači i kandidati

Banjaluka - Stranačke uzdanice i nezavisni kandidati uveliko su u predizbornoj kampanji za gradonačelničke i načelničke pozicije u tri lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a sa svih adresa, logično, poručuju da su sigurni u pobjedu.

Centralna izborna komisija BiH zakazala je prijevremene izbore za 17. februar nakon što su dojučerašnji čelnici u devet lokalnih zajednica u BiH prihvatili mandate osvojene na izborima te otišli na druge pozicije, ali i zbog opoziva na referendumu.

Za titulu prvog čovjeka Doboja, nakon što je dugogodišnji gradonačelnik Obren Petrović prihvatio mandat u Parlamentu BiH osvojen na izborima 2018. godine, boriće se osam kandidata. Najveću bitku za naklonost Dobojlija, prema dosadašnjim procjenama, vode nezavisni kandidat Boris Jerinić i Nebojša Šajinović iz SDS-a. Jerinić, koji je nedavno isključen iz SDS-a, obezbijedio je podršku nekoliko stranaka, među kojima je i SNSD, te poručuje da je dobro sve na terenu i da je pobjeda sigurna.

- Očekujemo ubjedljivu pobjedu sa maksimalnom razlikom. Imamo siguran put i želja nam je da građani osjete da će dobiti sigurnost - rekao je Jerinić koji je aktuelni zamjenik gradonačelnika Doboja, a obavljao je i dužnost zamjenika ministra odbrane BiH.

Šajinović, koji je diplomirani psiholog i novinar, tvrdi za “Glas Srpske” da je pobjeda u njegovim rukama, što potkrepljuje svim dosadašnjim anketama i utiscima koje donosi sa terena iz razgovora sa Dobojlijama.

- Reakcije na terenu su odlične. Ankete pokazuju da ubjedljivo pobjeđujemo, iako je to za neke neočekivano. Mi ćemo spriječiti izbornu krađu i pozivam sve da izađu i kažu “ne” stanju u ovom gradu kakvo je sada - rekao je Šajinović i dodao da je krajnje vrijeme da bude napravljen grad dostojan svakog Dobojlije.

Kampanja traje i u Trebinju, gdje su dva kandidata u igri za gradonačelnika nakon što je Luka Petrović (SNSD) podnio ostavku na to mjesto jer je imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora u “Elektroprivredi Republike Srpske”.

SNSD je u trku za novog čelnika poslao Mirka Ćurića, koji je aktuelni zamjenik gradonačelnika i koji ima podršku DNS-a, SP-a, PUP-a, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a, Pokreta za Trebinje, SRS “Dr Vojislav Šešelj” i NDP-a. Ćurić juče nije odgovarao na pozive, a na startu kampanje proteklog vikenda istakao je da je uvjeren da će SNSD nastaviti da vodi Trebinje.

Uz njegovog protivkandidata Sašu Borjana stoji blok “Trebinje zaslužuje bolje” koji čine PDP i SDS, a Borjan poručuje da nailaze na pozitivne reakcije sugrađana, ali i opstrukcije od strane aktuelne vlasti.

- To govori o njima, a mi smo usmjereni i odlučni da budemo sa građanima te da se borimo za promjene od kojih će svi imati koristi - rekao je Borjan. 

Na birališta će ovog mjeseca i birači u Ribniku, a za poziciju načelnika se bore Nebojša Karać iz SNSD-a i Nikola Stojaković iz SP-a nakon što je krajem prošle godine Radenko Banjac (SP) opozvan na referendumu.

- U potpunosti smo uvjereni u pobjedu i da će SNSD nastaviti da pobjeđuje u ovoj opštini. Sve ide po planu, a građani su na opozivu rekli šta misle o nekim drugim kandidatima - rekao je Karać.

Stojaković, s druge strane, poručuje da se ne predaju iako protivnička ekipa, kako kaže, počinje da vodi sve prljaviju kampanju.

- Mi polijepimo plakate, a nedugo zatim ih druga strana skida. Obilazimo sva naselja i imamo pozitivne reakcije sa terena te očekujemo povoljan rezultat po nas - rekao je Stojaković.

 FBiH

 

Osim na području Republike Srpske, prijevremeni izbori biće održani i u šest opština u FBiH. To su Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domaljevac - Šamac, Drvar i Kakanj.

U dvije opštine, u kojima većinom živi srpsko stanovništvo, biraće se između dva kandidata. Načelnička fotelja u Drvaru ostala je upražnjena nakon što je Goran Broćeta podnio ostavku zbog mandata u Skupštini Kantona deset, a za to mjesto boriće se njegova stranačka koleginica Dušica Runić i nezavisni kandidat Darko Kajtez. I u Bosanskom Grahovu je Duško Radun podnio ostavku zbog mandata u kantonalnoj Skupštini, a u trci za načelnika su Uroš Makić iz SNSD-a, koji je bio načelnik, te nezavisni kandidat Milorad Gligić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana