Zagrepčanin pobjednik u plivanju za časni Krst

Srna
Zagrepčanin pobjednik u plivanju za časni Krst

Višegrad - Šimun Cimerman iz Zagreba pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst na rijeci Drini u Višegradu. Za Časni krst polivalo je 26 plivača na stazi dugoj 33 godine.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom čestitao je prisutnima današnji praznik uz tradicionalan pozdrav “Bog se javi”.

“Plivanjem za Časni krst ovaj praznik slavimo na poseban način. To je stara tradicija koja je došla sa istoka do naših krajeva. Radujemo se što je danas došao veliki broj plivača, posebno zbog toga što je pobjednik došao iz Zagreba da pliva za časni krst na Drini”, naveo je mitropolit Hrizostom.

Cimerman je objasnio da se vraćao sa Sutjeske, gdje je boravio kao turista, te da je na putu za Zagreb stao u Višegradu da bi plivao, te da prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji.

“Osjećaj je sjajan, a mislio sam da će biti puno hladnije. Ovo je ogromno iskustvo koje mi puno znači, a veoma cijenim običaje naroda koji ovdje žive”, rekao je Cimerman.

Jedan od učesnika manifestacije iz Višegrada Vladan Simić plivao je danas iako je u prije četiri i po godine u saobraćajnoj nezgodi izgubio nogu.

“Uprkos tome, već četiri godine plivam i ne predstavlja mi nikakav problem. Plivanje za Časni krst daje mi duhovnu snagu, voda jeste hladna, ali sve se izdrži”, naveo je Simić.

Olivera Dobriković iz Foče, jedina djevojka koja je danas plivala, kaže da peti put učestvuje, te da joj je želja da se više djevojaka odaziva na ovako nešto.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da opština duži niz godina podržava ovu manifestaciju, a da je ove godine vjerovatno i najveći broj učesnika.

On je zahvalio učesnicima i poželio im srećan praznik, te ocijenio kako Višegrad postaje prepoznatljiv po raznim događajima.

Cimermanu je osim krsta, koji je glavna nagrada, dodijeljen i zlatnik, poklon Nedeljka Perišića, pobjednika plivanja za Časni krst 2015. godine.

Organizatori obilježavanja Bogojavljenja su Srpska pravoslavna crkvena opština Višegrad i opština Višegrad.

Srpska pravoslavna crkva nagradila je kao zaslužne pojedince mitropolita Hrizostoma, načelnika Đurevića i Nedeljka Perišić.

Organizaciji su pomogli članovi Dom Zdravlja, Policijska stanica, Civilna zaštita, Opštinski štab Civilne zaštite, sekcija Srpskog sokolskog društva “Bambi Soko”, Spasilački klub “Volf” iz Foče, Udruženje brodara “Višegrad na Drini”, Spasilački centar Srbije, Kulturno-umjetničko društvo “Bikavac”, trgovina “Srpska tradicija” i hotel “Višegrad”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana