Загрепчанин побједник у пливању за часни Крст

Срна
Загрепчанин побједник у пливању за часни Крст

Вишеград - Шимун Цимерман из Загреба побједник је богојављенског пливања за Часни крст на ријеци Дрини у Вишеграду. За Часни крст поливало је 26 пливача на стази дугој 33 године.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом честитао је присутнима данашњи празник уз традиционалан поздрав “Бог се јави”.

“Пливањем за Часни крст овај празник славимо на посебан начин. То је стара традиција која је дошла са истока до наших крајева. Радујемо се што је данас дошао велики број пливача, посебно због тога што је побједник дошао из Загреба да плива за часни крст на Дрини”, навео је митрополит Хризостом.

Цимерман је објаснио да се враћао са Сутјеске, гдје је боравио као туриста, те да је на путу за Загреб стао у Вишеграду да би пливао, те да први пут учествује на овој манифестацији.

“Осјећај је сјајан, а мислио сам да ће бити пуно хладније. Ово је огромно искуство које ми пуно значи, а веома цијеним обичаје народа који овдје живе”, рекао је Цимерман.

Један од учесника манифестације из Вишеграда Владан Симић пливао је данас иако је у прије четири и по године у саобраћајној незгоди изгубио ногу.

“Упркос томе, већ четири године пливам и не представља ми никакав проблем. Пливање за Часни крст даје ми духовну снагу, вода јесте хладна, али све се издржи”, навео је Симић.

Оливера Добриковић из Фоче, једина дјевојка која је данас пливала, каже да пети пут учествује, те да јој је жеља да се више дјевојака одазива на овако нешто.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да општина дужи низ година подржава ову манифестацију, а да је ове године вјероватно и највећи број учесника.

Он је захвалио учесницима и пожелио им срећан празник, те оцијенио како Вишеград постаје препознатљив по разним догађајима.

Цимерману је осим крста, који је главна награда, додијељен и златник, поклон Недељка Перишића, побједника пливања за Часни крст 2015. године.

Организатори обиљежавања Богојављења су Српска православна црквена општина Вишеград и општина Вишеград.

Српска православна црква наградила је као заслужне појединце митрополита Хризостома, начелника Ђуревића и Недељка Перишић.

Организацији су помогли чланови Дом Здравља, Полицијска станица, Цивилна заштита, Општински штаб Цивилне заштите, секција Српског соколског друштва “Бамби Соко”, Спасилачки клуб “Волф” из Фоче, Удружење бродара “Вишеград на Дрини”, Спасилачки центар Србије, Културно-умјетничко друштво “Бикавац”, трговина “Српска традиција” и хотел “Вишеград”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана