Za srpskog direktora prijavili se Bošnjaci i Hrvati

nezavisne.com
Za srpskog direktora prijavili se Bošnjaci i Hrvati

Sarajevo - Na konkurs za direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH iz reda Srba prijavili su se i hrvatski i bošnjački kandidati, što je svojevrsni nonsens.

Kako saznaju "Nezavisne", na konkurs, koji je raspisan i zatvoren još u novembru prošle godine, prijavilo se više od 20 kandidata, no nepoznato je kako je uopće moguće da pojedinci koji pretendiraju na ovo mjesto ne znaju za pravila i pojedinosti javnog natječaja.

Prema našim saznanjima, tako su, između ostalih, među kandidatima i Hrvatica Maja Krišto, ali i Bošnjaci, poput Envera Išerića ili Avdije Kovačevića.

Posebno je interesantna činjenica da Išerić, kao bivši direktor Agencije za državnu službu (ADS) Federacije BiH, nije znao za pravila konkursa, kao ni za činjenicu da Bošnjak (Meliha Jahjaefendić) i Hrvat (Dragan Brković) uveliko rade u okviru svojih mandata.

Inače, nakon što je gotovo prije tri mjeseca istekao mandat Siniši Perkoviću nije poznato zašto Savjet ministara ne čini ništa da imenuje novog čovjeka na ovu iznimno traženu poziciju, pa su se već pojavile i spekulacije o mogućem opstruiranju cijelog procesa.

U neku ruku to i ne čudi, budući da Službu, zbog obima poslova koje obavlja (samo kroz procese javnih nabavki vrte se milioni KM), zovu "zlatna koka", te su s tim u vezi velika lobiranja unutar Saveza za promjene za mjesto direktora Službe.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu (ADS) BiH, za "Nezavisne" kaže da je, nakon što je konkurs 6. novembra prošle godine raspisan, ADS 31. novembra zatražio od Vijeća ministara da predloži dva svoja kandidata iz reda državnih službenika kako bi se formirala komisija za izbor direktora.

"Međutim, Savjet ministara do danas nije predložilo, odnosno dostavilo imena dva člana komisije, niti je to, koliko mi je poznato, bilo na dnevnom redu neke od sjednica", rekao je Akšamija.

On kaže da su, u skladu s procedurama, još u maju prošle godine obavijestili Savjet ministara da Perkoviću ističe mandat, tako da im je sve bilo poznato na vrijeme.

U Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH potvrdili su nam da su zaprimili zahtjev ADS BiH za određivanje dva člana iz reda državnih službenika u povjerenstvo za izbor direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH. "Kada se o tome bude izjašnjavalo Savjet ministara BiH, bit ćete blagovremeno obaviješteni", rekli su u Generalnom tajništvu Vijeća ministara.

Prema saznanjima "Nezavisnih", procedura je privremeno zaustavljena upravo zbog jakih lobiranja unutar Saveza za promjene, odnosno SDS-a, koji polaže pravo na ovu poziciju. Budući da je Perković kadar SNSD-a, on sada, što nam je potvrđeno iz više izvora, sebi pokušava da osigura novi mandat tako što lobira kod utjecajnih funkcionera u SDS-u s kojima je, kako se priča, postao "dobar". Komentar u toj stranci da vidimo zašto još nije imenovan Perkovićev nasljednik nismo uspjeli dobiti.

Sam Perković, koji je ponovo konkurisao, na pitanje očekuje li novi mandat, odgovara "da to niko ne zna".

On, također, nije mogao da odgovori na pitanje zašto sve stoji.

"To morate njih pitati", odgovorio je Perković, misleći na Savjet ministara.

Među srpskim kandidatima izdvajaju se imena Dragana Šojića, Boje Gašanovića, načelnika općine Istočni Stari grad, te Dragana Savića, bivšeg direktora ove službe (tri glavna kandidata), kao i Dragice Janković, te Vladimira Vukše i Stanislava Krajišnika, činovnika koji su upravo zaposleni u Službi za zajedničke poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana