За пет година поништен тек један конкурс

Анита Јанковић Речевић
За пет година поништен тек један конкурс

Бањалука - Конкурси за посао у јавном сектору РС све чешће добијају продужетак у жалбеном поступку пред Одбором државне управе за жалбе, на чију адресу је у посљедњих пет година пристигло 780 пријава незадовољних кандидата, али је рјешење о заснивању радног односа поништено у само 24 случаја, што значи да је тек свака тридесета пријава била оправдана.

Статистика би била охрабрујућа да није јавна тајна да велики број конкурса бива расписан само због задовољавања форме и да се у великом броју случајева његов исход зна и прије окончања процедуре. Систем запошљавања у органима власти изазива велико неповјерење у јавности, посебно због чињенице да конкурсна комисија подобне кандидате може погурати бодовима на интервјуу, због повезаности с политичким партијама, политичарима и на основу родбинских веза.

Према подацима Одбора државне управе за жалбе РС број пријава незадовољних кандидата варира од године до године. У посљедњих пет година најмање жалби стигло је 2015 - 92, док их је највише било 2014. године - 295.

- Од 780 жалби запримљених од 2013. до краја прошле године у само једном случају је потпуно поништен јавни конкурс. То се догодило прошле године и тај предмет је враћен на поновни поступак. У 2016. години у једном случају је поништено рјешење о заснивању радног односа - показују подаци Одбора државне управе за жалбе РС.

У 22 случаја покренута на основу жалби поништен је поступак избора и рјешење о заснивању радног односа и ти су предмети враћени на поновни поступак.

- Највише поништених поступака било је 2013. године - 11, док их је годину касније поништено седам. У 2015. години поништена су два поступка, а у посљедње двије године по један - рекли су у Одбору државне управе за жалбе РС и додали да је 705 жалби одбијено као неосновано.

Истакли су да се кандидати најчешће жале на неправилности које се тичу повреда одредаба поступка, погрешног и непотпуно утврђеног чињеничног стања и погрешне примјене материјалног права и процедура избора и пријема кандидата у радни однос.

- Исте неправилности Одбор државне управе за жалбе РС је установио у случајевима гдје је поништено рјешење о заснивању радног односа. Поништавање овог рјешења не производи аутоматски поништавање јавног конкурса - навели су у Одбору државне управе за жалбе РС.

Виши сарадник за жалбе у Одбору државне управе за жалбе РС Наташа Кнежевић појашњава да највећи број пријава одбијају као неосноване, јер су конкурсне процедуре спроведене по закону.

- Прегледом комплетне документације увидимо да су кандидати бодовани како треба, да је Агенција за државну управу дала приједлог кандидата и да је након тога директор или руководилац органа који расписује конкурс донио рјешење о заснивању радног односа. У већини случајева све је урађено по прописима - рекла је Кнежевићева.

Пројект координатор Центра цивилних иницијатива Славен Дивчић истиче да је велики проблем што Одбор државне управе за жалбе РС поништава конкурсе и рјешења за запошљавање само из процедуралних разлога, наводећи да је пракса показала да се на бодовање које врше чланови конкурсне комисије нема сврхе жалити.

- Комисија има апсолутно овлашћење да оцјењују кандидате без јасних правила. Проблем је што не постоје јединствени критеријуми и што чланови комисије бодују пријављене а да им не поставе било каква стручна питања. Интервјуи се у пракси најчешће примјењује као усмени, гдје кандидати изнесу основне информације о себи - рекао је Дивчић.

Према његовим ријечима проблематичан је и састав конкурсне комисије.

- На нивоу БиХ, па тако и ентитета доминирају чланови који долазе управо из органа који запошљава. На примјер када неко министарство распише конкурс од пет чланова комисије, три су из тог министарства, а два из Агенције за државну управу - рекао је Дивчић.

Недавно објављени подаци показују да је Одбор државне службе за жалбе БиХ од 2015. до 2017. године примио 174 жалбе на јавне конкурсе, а иако их је 27 уважено ниједан конкурс није поништен. У протекле три године Одбор државне службе за жалбе ФБиХ примио је 3.719 предмета, а од тог броја 588 жалби је уважено. Овај одбор је од када постоји поништио само један конкурс и то 2015. године.

Истраживања

Славен Дивчић каже да је ЦЦИ у протекле двије године анализирао запошљавање у државној служби у БиХ и да су утврдили да конкурси нису били транспарентни.

- Истраживања су спроведена на великом броју институција, агенција и сличних тијела, а у РС се показало да су нова запошљавања постојала у више од 80 одсто анкетираних. Индекс транспарентности запошљавања на скали од нула до 100 износио је свега 36 - рекао је Дивчић.

Број примљених жалби

2013. - 153

2014. - 295

2015. - 92

2016. - 129

2017. - 111

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана