Вукота Говедарица, предсједник СДС-а за Глас Српске: Сви, па и Бјелица, имају прилику на изборима

Дарко Момић
Вукота Говедарица, предсједник СДС-а за Глас Српске: Сви, па и Бјелица, имају прилику на изборима

Процес унутарстраначких избора у Српској демократској странци практично је већ почео и Милован Бјелица има право и прилику да се кандидује за предсједника па, ако добије подршку, моћи ће да води СДС у том смјеру о којем говори, каже у интервјуу за “Глас Српске” предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Он одбацује захтјеве унутарстраначких опонената да поднесе оставку, али каже и да још размишља о томе да ли ће се кандидовати за предсједника странке.

- Нажалост, постало је потпуно евидентно да унутар СДС-а постоје, ајде да тако кажем, два СДС-а. Један је онај прави, истински, изворни и народни СДС који жели да буде у служби српског народа и који не жели да учествује у даљој разградњи и девастацији Српске и њених институција и постоји онај други, на срећу, мањи СДС, који због личних интереса појединаца или група жели да буде у служби власти - каже Говедарица.

ГЛАС: Значи, Ви као и послије октобарских општих избора и сада након пораза на пријевременим изборима у Требињу и Добоју одбацујете одговорност?

ГОВЕДАРИЦА: Када је ријеч о општим изборима, сматрам да ми више од 280.000 гласова које сам добио као кандидат за предсједника Републике Српске, што је два и по пута више него што је добила странка и око 60.000 више него што је добила коалиција која ме је подржавала, ствара обавезу да се понашам политички досљедно.

ГЛАС: Говорите о досљедности. Зар нисте послије избора категорично били против било каквих разговора и сарадње са СНСД-ом, а сада сте на челу делегације СДС-а која чека позив на разговоре са СНСД-ом. Зар је то досљедност?

ГОВЕДАРИЦА: Бићу потпуно јасан. Главни одбор СДС-а је у новембру заузео став да неће да преговара са СНСД-ом о учешћу у власти у Републици Српској, а што се тиче нивоа БиХ, заузет је став да смо у интересу Српске отворени за разговоре са свим политичким партијама, па тиме и са СНСД-ом. По чему сам онда недосљедан?

ГЛАС: Како коментаришете резултате избора у Добоју и Требињу?

ГОВЕДАРИЦА: Ако дозволите, реферисаћу се само на Добој. У Добоју у недјељу нису били избори, већ разбојничка крађа у режији политичког бенда Обрена Петровића. Оно са чим су се сусретали наши посматрачи и понижења која су претрпјели су нешто страшно.

ГЛАС: Значи, ни Ви не желите да честитате на побједи?

ГОВЕДАРИЦА: Ако наши посматрачи баратају цифром од око 17.000 изашлих на изборе, а званично је изашло 35.000 људи, то најбоље говори о каквој крађи се радило.

У Добоју је раније било другачије

ГЛАС: Тврдите да су људи из тог, како кажете политичког бенда Обрена Петровића, покрали изборе, а да се на ранијим изборима, док су били чланови СДС-а и док су радили за СДС, нису тиме бавили?

ГОВЕДАРИЦА: Нису, јер то није било могуће зато што је на изборима учествовало много више странака. Сви тзв. независни кандидати који су учествовали на изборима су само формално били кандидати, јер су се кандидовали само да би Петровић добио чланове бирачких одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана