Vučićeva porodica ostaje bez imovine u Federaciji?

Goran Maunaga
Vučićeva porodica ostaje bez imovine u Federaciji?

Bugojno, Banjaluka - Porodica predsjednika Srbije Aleksandra Vučića mogla bi ostati bez nekretnina koje posjeduju u rodnom Bugojnu jer niko od njih nije obaviješten o projektu registracije nekretnina u FBiH, kaže sagovornik "Glasa Srpske" iz opštine Bugojno.

On dodaje da se zbog toga niko od njih nije ni javio kako bi registrovali posjed ili vlasništvo nad imovinom u katastarskoj opštini Čipuljić u Bugojnu, iako je u toj gradskoj opštini postupak besplatne registracije rađen još 2011. godine, što znači da su trebali da dobiju obavještenje od Opštinskog suda u Bugojnu. FBiH do polovine ove godine sprovodi projekat besplatne registracije, čiji je cilj da katastarske evidencije budu usklađene sa gruntovnim, Bugojno nije time obuhvaćeno što znači da bi Vučići sada za registraciju morali da izdvoje i mnogo novca.

- Dodatni problem su zakonske odredbe da se nakon deset godina omogućava takozvanom savjesnom posjedniku pravo vlasništva na nekretninu, dok je za nesavjesnog posjednika taj rok 20 godina. To u praksi znači da vlasnik imovine postaje onaj ko je koristi deset godina. Ako protiv posjednika nekretnine vlasnik nije pokrenuo sudski postupak smatra se da je praktično dao odobrenje - kaže naš sagovornik i dodaje da su brojni primjeri u kojima su Srbi na ovakav način dovedeni pred svršen čin.

Prema izvodu iz katastarske opštine Čipuljić gdje se nalaze nekretnine Vučićevih vlasništvo nad njima je 1/3. Dijele ga otac predsjednika Srbije Anđelko Vučić, njegov brat Danilo i sestra Smiljka Vučić. Radi se o  kući, zgradi, dvorištu, njivi, voćnjaku i šumi ukupne površine skoro šest dunuma.

Sagovornik "Glasa Srpske" ističe da je stanje njihove imovine potpuno različito i neujednačeno u katastru i u Zemljišno-knjižnom odjeljenju (grunt).

- Katastar nepokretnosti uspostavljen je 1953. godine. Oni su tada bili upisani kao posjednici i to tako piše i danas. Čak i da su nekome poklonili te nekretnine to nije upisano u katastru jer nije napravljen ugovor o poklonu i o prepisu vlasništva. Zato su Vučićevi morali biti pozvani jer su upisani u katastar kao posjednici - kaže naš sagovornik.

Šef Zemljišno-knjižne kancelarije u Opštinskom sudu u Bugojnu Senad Kaltak potvrđuje da katastarska opština Čipuljić nije planirana za obradu u besplatnom projektu.

- To je gradska opština i ona je obrađivana u pilot-projektu 2011. godine. Nema potrebe da je obrađujemo i sada. Bez veze je to što država sređuje privatne nekretnine, svako treba da brine za svoje nekretnine. Ništa nije dirano tamo gdje se ljudi nisu javljali i ostavljeno je staro stanje - rekao je Kaltak i dodao da nije tačno da neko može da izgubi svoje nekretnine, iako u zakonu piše da može.

Da su trebali da budu uključeni u novi projekat registracije nekretnina potvrđuje i potpuna neujednačenost stanja vlasništva Vučićevih u katastru i gruntu.

Niko od Vučićevih se juče nije javljao na telefon. U Odboru za zaštitu srpske imovine u FBiH kažu da je očigledno da se u procesu registracije imovine ne radi o dobrim namjerama.

- Svaki građanin u RS koji je vlasnik samo jednog dijela nepokretnosti dobijao je poziv na kućnu adresu sa zakazanim terminom. Zato u Srpskoj nije zabilježena nijedna žalba pripadnika bilo kojeg naroda, dok su učestale i masovne žalbe Srba, uglavnom raseljenih i izbjeglih lica, na postupak u FBiH - kažu u Odboru za zaštitu srpske imovine u FBiH.

Različiti aršini

Projekat registracije nekretnina za koji je Svjetska banka donirala više od 34 miliona dolara entiteti sprovode na različite načine.

RS za razliku od FBiH od građana za to ne traži i ne naplaćuje izdavanje dokumenata i uvjerenja. Iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove ne šalju obavještenja o projektu na kućne adrese, već  obavještenje o registraciji koja nakon toga treba da bude obavljena u roku od 60 dana, bude objavljeno na sajtu nadležnog suda. Zato većina izbjeglih i raseljenih Srba iz FBiH ima dodatne probleme. U RS iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove pozive upućuju svakom građaninu lično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana