Вучић са Лавровом: Прошли смо сито и решето

Агенција
Вучић са Лавровом: Прошли смо сито и решето

Београд - Предсједник Александар Вучић истакао је да 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије "нисмо ниједном ишли једни против других".

Како је рекао, то је ријетки примјер и случај било којих народа у свијету.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, рекао да данас обиљежавамо 180 година од успостављања дипломатских односа, током којих смо прошли "сито и решето", изгубили много људи борећи се за слободу народа.

Пренио је да му је Лавров уручио писмо предсједника Руске Федерације Владимира Путина у којем на веома лијеп начин говори о сарадњи двије земље и будућим односима.

"Предао сам министру Лаврову писмо за председника Путина у захвалност за све што је учинио на развоју добрих билатералних односа две земље и нади да их још више унапређујемо", рекао је Вучић.

Рекао је да је написао још једно писмо име грађана Србије за породицу Романа Филипова, припадника руске војске и замолио Лаврова да га преда.

"Завршио сам то писмо говорећи о храбрости која је задивила српски народ и грађане Србије. Завршио сам како се говорило у време највећих хероја, српских јунака ‘За јунацима се не плаче, за њима остаје шта су учинили’", истакао је Вучић.

Предсједник је истакао да је Србија независна земља и да одлуке доноси самостално, и тако ће се и убудуће понашати, те додао:

"А, да ли ће те одлуке у сваком тренутку свима да се допадну? Нисмо ми овде да бисмо били вољени од неких других, већ да би смо радили ствари које су најбољем интересу наше државе и нашег народа", рекао је Вучић.

Предсједник је навео да Србија неће мијењати своју политику према Русији без обзира на евентуалне притиске, да јој неће уводити санкције, и да неће мијењати своју позицију војне неутралности.

"Верујем да ће бити притисака да се наш однос према Русији промени, али Србија ће поштовати своје традиционалне односе с Русијом и радити на њиховом даљем развијању. Ми смо самостална земља и одлуке доносимо независно, свидело се то неком или не", рекао је Вучић.

Он је поновио да је више пута рекао, и у Вашингтону и у Бриселу и у Москви да Србија неће уводити санкције Русији и да се нада да ће ЕУ имати разумијевања за тај став.

"Постоји морална обавеза да се поштује оно што су наши народи градили током ових 180 година (од успостављања односа), али и пре тога. Србија неће уводити санкције Руској Федерацији. Надамо се да ћемо наићи на разумевање ЕУ по том питању због специфичних односа наших земаља. Ако то не буде случај, Србија је независна и слободна земља", казао је Вучић.

Предсједник је пренио захвалност Лаврову на подршци коју Русија пружа, на поштовању територијалног интегритета, слободе и независности Србије.

Лавров: Ако буду позване САД, ми нећемо остати по страни

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да су Русија и Србија партнери, који један другом ништа не намећу.

Како је рекао, Москва поздравља напоре Србије на путу ка ЕУ, али и у односима са евроазијским савезом.

Лавров је, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, казао да Русија не тражи од Србије да престане да има било какве контакте са било ким у свијету.

"Увијек смо били за то да партнери имају слободу избора и развијају своје политичке везе", поручио је он.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поновио је да земље не смију да се стављају пред "лажни избор" да су или са Западом или с Русијом.

Лавров је, указујући да Србија сарађује са НАТО-ом, али и са Савезом за колективну безбједност, нагласио да статус неутралности Србије јесте један до најважнијих фактора стабилности на Балкану.

Рекао је да се у Србији осјећа као код куће, а да 180 година од успостављања дипломатских односа представља прилику да се размотри реализација договора које су предсједници Вучић и Владимир Путин договорили током бројних разговора.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да његова земља неће стајати по страни ако САД буду укључене у дијалог Београда и Приштине и ако добије позив из Србије да се укључи.

Он је навео да ЕУ мора да предузме додатне кораке како би оправдала повјерење које је добила посредујући у дијалогу.

"Ми ћемо саслушати мишљење Србије. Ако у дијалог буду позване САД и ако Србија позове Русију, ми нећемо остати по страни"", казао је Лавров.

Русија поздравља напоре Београда да развије своје односе не само с ЕУ већ и с Организацијом за евроазијску сарадњу, рекао је Лавров.

"Ми знамо да ЕУ у оквиру поглавља о прикључењу поставље неке услове, између осталог и неке спољнополитичке услобе, међу којима су санкције Русији и признање Косова", рекао је Лавров.

Он је рекао да све више земаља у ЕУ сматра да је политика санкција Русији контрапродуктивна и изразио увјерење да "тај захтјев неће дуго живјети".

Статистика може да буде различита, али апсолутно је јасно да робна размјена стално расте и премашује двије милијарде долара.

Казао је да везе два народа датирају далеко прије успостављања дипломатских односа, и то су духовне и вјерске везе.

Лавров је најавио да ће сутра присуствовати церемонији предаје мозаика Храму Светог Саве, што је од посебног значаја по духовне односе.

Према његовим ријечима, оба народа ће наставити да се боре за право хришћана.

"Без скривених намера у Нишу"

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу ради само у оквиру свог хуманитарног мандата, а није јасно шта раде наше америчке колеге у бази Бондстил, рекао је вечерас у Београду министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

"Иза Центра се не крију никакве скривене намјере. Када су изнете сумње чиме се баве руски и српски службеници, позвани су представници оних који сумњају, САД, да обиђу слободно Центар. Представник САД могао се увјерити да се Центар бави искључиво хуманитарним радом", казао је он.

"У истом региону, на територији Србије, на Косову, на основу одлуке УН створена је америчка база Бондсил. Долазе бројна свједочанства да није јасно чиме се тамо баве наше америчке колеге. Као одговор на те сумње, они нису позвали никог да дође у посјету", рекао је Лавров подсјећајући да је база Бондстил успостављена на основу резолуције УН.

Он је, на конференцији за штампу са предсједником Србије Александром Вучићем, казао да је Хуманитарни центар током вишегодишњег постојања предузео важне операције, деминирао огромне територије, помагао у пожарима, поплавама у земљама региона, као што су БиХ, Македонија, Грчка.

Руски и српски службеници који раде у Центру обављају своје послове и испуњавају обавезе у складу са мандатом и пружају помоћ по потреби, као што је било у елементарним непогодама, истакао је руски министар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана