Вучић и Рама први пут заједно у ТВ емисији

Танјуг
Вучић и Рама први пут заједно у ТВ емисији

Београд - Предсједник Владе Србије Александар Вучић и албански премијер Еди Рама по први пут ће заједно учествовати у једној тв емисији, која ће, у продукцији Центра за демократију и помирење у Југоистоцној Европи (ЦДРСЕ), бити снимљена у Бечу, током Друге конференције о Западном Балкану (ЊБ6), крајем овог мјесеца.

Шездесетоминутна емисија биће емитована пар дана касније, на националним телевизијама, укључујући и оне на српском и албанском језику, у свим земљама региона: Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Републици Српској, Србији са Косовом, Црној Гори, Македонији и Албанији.

Емисију, у којој учествује и Горан Свилановић, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу, РТС ће емитовати 31. августа, а, одмах након јавног сервиса, емитоваће је и Новинска агенција Тањуг.

Вучић и Рама учествују 27. августа на Самиту у Бечу, у оквиру Берлинске иницијативе, коју је прошле године установила Ангела Меркел, канцеларка Савезне Републике Њемачке.

Делегације свих земаља Западног Балкана, као и Аустрије, Њемачке и Европске уније, разговараће у Бечу о проблемима и изазовима пред којима се налазе земље региона.

Овога пута, посебна пажња Самита Западни Балкан 6 (ЊБ6) биће посвећена пројектима у области енергетике, саобраћаја, науке и образовања, а биће говора и о прошлогодишњој иницијативи за формирање Уније младих Западног Балкана.

Премијер Вучић је најавио да ће на Самиту званично изнијети иницијативу да се установи заједнички дан сјећања на жртве свих сукоба у ратовима 90-тих, који би се обиљежавао у земљама региона које су биле обухваћене сукобима.

Премијери Вучић и Рама "пробили су лед" у односима двије земље прошлогодишњим сусретом у Београду и узвратном посјетом српског премијера Тирани.

Очекује се да ће и ова специјална емисија, коју ће реализовати регионална тв продукција Окружење, при Центру за демократију и помирење у Југоистоцној Европи, невладиној организацији са сједиштем у Солуну, бити велика могућност да се отворено говори о заједничким интересима и проблемима који ометају реализовање тих интереса. Два премијера, којима ће се придружити и Свилановић, разговараће, пред публиком у студију и четири специјална госта са Западног Балкана.

Разговор у оквиру овог специјалног издања водиће извршна директорка Центра за демократију и помирење у Југоистоцној Европи Звездана Ковач и портпарол Савјета за регионалну сарадњу Ненад Шебек.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана