Вучић: У Мостар у априлу долази до сада највећи број српских компанија

Срна
Вучић: У Мостар у априлу долази до сада највећи број српских компанија

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће на предстојећи међународни привредни сајам у Мостару доћи највећи број српских компанија до сада.

"Овде је реч о једном додатном тржишту које није само Бањалука, Бијељина, Требиње, где су српски производи најприсутнији, чак и Сарајево, где имамо до одређеног степена и одређеног процента присуство наших компанија и наших производа", рекао је Вучић за Радио-телевизију Србије.


Вучић је указао да ће учешће на том сајму бити прилика за промоцију српске привреде и на ширем тржишту западне Херцеговине, западне БиХ, прављењу контаката између пословних људи.

Он је оцијенио да ће учешће на сајму бити и прилика за боље успостављање односа између Србије и БиХ с једне стране, и с друге стране са представницима хрватског народа на овом подручју.

"И то је, мислим, од стратешког интереса за Србију. Тако смо се понашали, тако ћемо да се понашамо. За месец дана опет смо у Мостару. Овде нас увек лепо дочекају, приме и очекујемо да то буде додатни помак у развоју наших економских односа", рекао је Вучић.

Вучић: Изетбеговићеве тврдње уопште нису тачне

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Мостару да у наредних седам мјесеци тешко да ће доћи до договора БиХ и Србије о граници због предстојећих избора, јер Србија има захтјеве да се направе измјене границе око хидроцентрала и тамо гдје пролази пруга, што је предсједник Србије Александар Вучић демантовао нагласивши да то није истина и да Изетбеговић очигледно није прочитао најновији приједлог Србије.

Изетбеговић је мишљења да се све диже на квадрат у предизборним периоду.

"Србија има захтјеве да се направе измјене границе око централа и тамо гдје пролази пруга. БиХ већ 30, 40 година не добија ништа од потопљеног земљишта. Има тврдњи да смо и централе градили заједно. Али те ствари не пресјецају предсједници. Управо због тога сам инситирао да се детаљи рјешавају на нижем нивоу. Ако не можемо ријешити сами, преостаје арбитража. БиХ не бјежи ни од тога, али мислим да можемо ријешити питање границе између БиХ и Србије", навео је Изетбеговић.

Вучић је реаговао на Изетбеговићеве ријечи истичући да "то није уопште тачно".

"У приједлогу који сам званично доставио БиХ уопште не пише ово о чему је говорио господин Изетбеговић. Видим да то није читао. Стари приједлог је био да се изврши девијација границе. Ријеч је о свега 14 и 37 хектара. Србија за себе не тражи ништа, већ је БиХ заузврат понудила знатно квалитетнију земљу. Ево прихватамо и то да граница иде средином тока ријеке Дрине. Србија је вршила експропријацију са друге стране ријеке Дрине, ми смо улагали у то, и тражили право пролаза и кориштења на 99 година. И за дио пруге Београд - Бар смо понудили квалитетније земљиште. Није овдје ријеч да неко хоће дио територије БиХ. Ја се надам да ћемо договор постићи", нагласио је Вучић.

Он је рекао да су и раније двојица чланова Предсједништва БиХ била спремна да прихвате приједлог Србије који је компромисан.

"Спремни смо и даље разговарати и мислим да то нису тако крупни проблеми, то је 373 километара границе и мислим да то можемо ријешити много брже", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана