Vučić, Putin: Srbija ne pristaje na poniženja

Srna
Vučić, Putin: Srbija ne pristaje na poniženja

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je čast što je imao priliku da u Srbiji ugosti predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, iskrenog i dokazanog prijatelja Srbije i njenog naroda.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom u Palati Srbija, rekao da je upoznao gosta o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, uvođenju taksi i osnivanju vojske, te da je Srbija u vezi s tim dobili značajnu podršku od ruskog predsjednika.

"Srbija je uvek spremna za razgovore i kompromise, ali ne pristaje na poniženja. Nikome nećemo dozvoliti da ponizi Srbiju", naglasio je Vučić i izrazio zahvalnost Rusiji na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Predsjednik Srbije je istakao da bez Rusije neće biti nikakvog rješenja za Kosmet i da će se prije svakog rješenja svakako posavjetovati sa predsjednikom Putinom.

Vučić je podsjetio da su vođeni pregovori sve dok Priština nije uvela stoodstotne takse na robu iz centralne Srbije i BiH, te da je problem što Albanci ne žele kompromis.

"Možda će jednog dana želeti. Ne mogu biti optimističan i govoriti o rešenju, u ovom trenutku ga ne vidim. Nadamo se da će ga biti, ali mislim da nije realno da ga u nekom skorijem roku postignemo", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je Srbija spremna za razgovore i kompromise sa Albancima, ali da neće pristati na poniženje. "Mi ćemo istrajavati u tome, ali ponavljam da nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju", poručio je Vučić.

On je naveo da je predsjednika Putina obavijestio i o osnivanju takozvane vojske samoproglašenog Kosova. "Čini mi se da smo i po tom pitanju dobili podršku", dodao je Vučić.

On je rekao da je sa Putinom, osim o Kosovu i Metohiji, razgovarao o svim temama društvenog života i unapređenju ekonomske saradnje.

Vučić je istakao da je zadovoljan napretkom saradnje u svim oblastima, da je Srbija pouzdan partner Rusiji, te da je tokom današnjih razgovora sa Putinom postignut visok stepen saglasnosti o svim temama.

Navodeći da je danas potpisan znatan broj sporazuma, Vučić je naglasio da je postignut i dogovor o skladištu gasa, gasnim elektranama i gasifikaciji Srbije u potpunosti, što će biti dodatni ekonomski napredak.

"Nikada nismo potpisali toliko sporazuma, iz gotovo svih sfera, naša trgovinska razmena je porasla, naši ekonomski odnosi su sve bolji, razgovarali smo o svim poslovima koji su pred nama", rekao je Vučić.

Vučić je prenio da je Putin rekao da je Srbija veoma disciplinovana zemlja, da ispunjava svoje obaveze, nema više dugova, te da je pouzdan partner Rusiji.

"Zadovoljni smo napretkom saradnje u svim oblastima, trgovinska razmena je najveća do sada. Razgovarali smo i o infrastrukturi, železnicama, koje će biti ključni vid transporta u budućnosti. Važna nam je i vojna saradnja i zahvalni smo Rusiji na pomoći za opremu po povoljnijim cenama", istakao je Vučić.

Vučić je najavio da će Rusija donirati još pet miliona evra za završetak radova na Hramu Svetog Save, te da će ruska država Srbiji vratiti 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Odgovarajući na pitanje o interesovanju britanskih medija za Putinovu posjetu i da li očekuje pritiske da se pokvare odnosi sa Rusijom, Vučić je rekao da on nema problem s tim ko će šta da govori u svijetu.

Vučić je rekao da se Srbija diči i ponosi činjenicom da je nezavisna, slobodna i suverena zemlja, ne samo u čuvanju integriteta, nego i u donošenju odluka na osnovu volje građana, a ne drugih vlada.

"Mi poštujemo Britance, mi mali, oni veliki, ali ni Britanci, ni bilo ko drugi neće odlučivati koju politiku ćemo da vodimo, nego građani Srbije", rekao je Vučić.

On je naopmenuo da Srbija ima strateški pravac, ozbiljnu politiku koju ne mijenja i teško da će je neko drugi promijeniti.

Vučić je poručio da će Srbija, dok god je on predsjednik, voditi politiku koju je zacrtala i biće nezavisna zemlja koja će da vodi računa o svojim interesima.

Putin: Nerazumni koraci Prištine vode destabilizaciji

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je danas da se Rusija zalaže za postizanje uzajamno prihvatljivog rješenja između Beograda i Prištine, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

On je na konfereciji za novinare u Beogradu naglasio da Rusija dijeli zabrinutost građana Srbije u vezi sa nerazumnim koracima Prištine, koji mogu dovesti do destabilizacije na Balkanu.

"Nema zajednice srpskih opština. Mora se više poštovati međunarodno pravo da bi se došlo do pravednog rješenja... Ruski stav je poznat i slažemo se da je neophodno uzajamno prihvatljivo rješenje na osnovu Rezolucije UN 1244", dodao je Putin.

On je izrazio žaljenje što su prištinske vlasti u proteklo vrijeme preduzele provokativne korake, te dodao da je odluka o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga /KBS/ u vojsku predstavlja kršenje Rezolucije 1244, koja ne dopušta bilo kakvo formiranje vojske, osim prisustva vojnog kontingenta UN.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana