Вучић: Пресуда очекивана, ово није дан ни за радост, ни за тугу

Танјуг
Вучић: Пресуда очекивана, ово није дан ни за радост, ни за тугу

Нови Сад - Предсједник Александар Вучић рекао је данас да је пресуда генералу Ратку Младић очекивана, да он као предсједник државе не може да коментарише неправоснажну пресуду, а грађанима Србије поручио је да од данас почнемо да гледамо у будућност и размишљамо како ће нам живјети дјеца и како очувати мир и стабилност у региону.

Кад је ријеч о пресуди Младићу, председник Србвије је поновио да Србија поштује жртве других народа, те да зна да не можемо да очекујемо поштовање за наше жртве и да ћемо то морати сами да учинимо.


Вучић је рекао да су сви очекивали пресуду какву је изурекао Хашјки трибунал, али и да зна колико су емоције узавреле, и додао:

„Данас није дан ни за радост, ни за тугу, већ да видимо какву будућност желимо. Мој позив грађанима Србије је да данас почнемо да гледамо у будућност, да размишљамо где и како ће нам живети деца, како и на који начин чувати мир и стабилност у региону, како да отварамо више фабрика и да се не гушимо у сузама прошлости већ да од радничког зноја стварамо другачију и бољу будућност за све нас“, рекао је прерсјдник Србије.

Додао је да је увјерен да српско друштво има снаге да иде напред.

На питање о изостанку правде за српске жртве, рекао је да то што нису одговарали они који су убијали српске жртве треба да иде на срамоту онима који су тако одлучили, али и да то не смије да умањи, нити тиме смијемо да правдамо злочине које су неки починили у име Срба.

„За све што нису одговарали они који су убијали српске жртве, а за то постоје живи сведоци, то на срамоту онима који су такву правду делили, али то не сме да умањи нити тиме треба да правдамо злочине које су неки починили са српским именом и презименом. Зато треба да будемо одговорни према будућности и да не спуштамо главу ни пред ким и да идемо право будућност“, поручио је предсједник.

А сви који хоће у прошлост, срећан им пут, поручио је одговарајући на питање о томе да многи који су чинили злочине према Србима нису осуђени.

Ми смо, како је навео, у стању да своју одговорност прихватимо, а „плашим се да други то нису, али у томе није наша слабост, већ снага“.

Додао је и да не очекујемо да ће „наша суза наћи родитеље у међународној заједници...“

„Немојте ни да је тражимо ни да очекујемо. Али не треба ни да кукамо и плачемо, већ да радимо и изградимо друштво којим ћемо да се поносимо и у којем нико неће да се осећа угроженим“, рекао је Вучић и додао да треба да сви заједно да се трудимо да остваримо еконосмки напредак те да једни другима вјерујемо, а да нам се ратне страхоте више никад не догоде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана