Врећо о случају “Драгичевић”: Никада нико није вршио притисак на мене

nezavisne.com
Врећо о случају “Драгичевић”: Никада нико није вршио притисак на мене

Бањалука - Анкетни одбор, који је формиран ради сагледавања чињеница о смрти Давида Драгичевића, почео је саслушање Далибора Вреће, поступајућег тужиоца у случају Давида Драгичевића.

Бранислав Бореновић (ПДП), предсједник Анкетног одбора казао је да је ово шеста изјава коју одбор узима од представника званичних институција.

Упознао је Врећу са правилима рада Анкетног одбора, те нагласио је да би одговори на питања требали бити кратки, након чега је започео с постављањем питања Врећи.

Врећо је замолио Анкетни одбор да има разумијевања да је он на предмету Давида Драгичевића и да се никад није десило да орган скупштине испитује тужиоца у тренутку када он води предмет.

Додао је да на поједина питања неће моћи одговарати како не би угрозио истрагу.

Рекао је да за њега као тужиоца, конференција за штампу је небитна за случај смрти Давида Драгичевића и да је за њега битан само његов записник.

На питање зашто тужилаштво није још увијек оквалификовало смрт, Врећо је рекао да се то није десило јер се још увијек воде истражне радње и није утврђено да ли је Давидова смрт проузрокована кривичним дјелом.

“Да постоји основана сумња да је Давидова смрт проузрокована кривичним дјелом одмах би била издата наредба за истрагу”, рекао је Врећо.

На питање да ли су на увиђају прегледани Давидови џепови, Врећо је казао да на то питање не може одговорити како не би угрозио истрагу.

Истиче да је поред њега у истрагу укључен још један тужилац, а по праву надзора и два републичка тужиоца.

Тужилаштво ће утврђивати да ли су постојали пропусти у раду одређених органа, те ако се утврди да ли их је било правовремено ће реаговати.

“О свакој тужилачкој одлуци јавност ће бити благовремено обавијештена”, рекао је Врећо.

Рекао је да “даноноћно раде на случају Давида Драгичевића,  да су извршили бројна вјештачења.

“И ја и тужилац који радимо на случају Драгичевића смо малтене ангажовани само на том случају”, рекао је Врећо, те додао да 'никад нико није вршио притисак на њега нити га може вршити'.

“Нисам наредио другу обдукцију Давидовог тијела, али сам узео у обзир њене резултате”, додао је.

Додао је да је истрага жива материја и када утврде неку нову чињеницу, на основу ње предузимају истражну радњу.

На питање Бореновића да ли је истина да је договорено између полиције и тужилаштва да се не изврши увиђај у кући Рађена, Врећо је рекао да нема ту информацију.

Нагласио је да случај може квалификовати једино тужииластво и нико други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана