Војници сваки дан једу конзервирану храну

Срна
Војници сваки дан једу конзервирану храну

Сарајево - Парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић утврдио је да су основане оптужбе професионалних војника да константно конзумирају конзервирану храну, те да су прекршене одредбе Правилника о исхрани у Оружаним снагама БиХ у миру и директно угрожена основна људска права војника.

У извјештају о раду у прошлој години, Шиљеговић констатује да постоје систематске тешкоће које доводе до кршења Правилника о исхрани у Оружаним снагама БиХ у миру.

Он је истражним радњама на неколико локација утврдио да су основане оптужбе професионалних војника да се свакодневно и претјерано употребљава конзервирана храна.

Шиљеговић је у извјештају као примјер навео да су војници на једној контролисаној локацији константно за доручак јели паштету из конзерве, за ручак гулаш из конзерве са прилогом, а за вечеру конзерву сардина или месни нарезак.

Он у извјештају наводи и проблеме исхране у касарни "Војвода Радомир Путник" у Добоју, "Адил Бешић" у Бихаћу и "Синови Посавине" у Орашју.

"Утврђено је да је главни узрок непоштивање плана исхране недостатак основних артикала за припремање оброка. Већ дуже вријеме недостаје јунеће свјеже месо које је основни артикал за 70 одсто јела прописаних планом исхране. Осим јунећег, недостаје свјеже свињско месо, те свјеже и замрзнуто пилеће месо и риба", констатује се у извјештају.

Недостају и артикли за припремање прилога као што су кромпир, пиринач, боранија, грашак и остало свјеже и конзервисано поврће.

Шиљеговић сматра да су због свега наведеног оброци једнолични и већ дуже вријеме се понављају из дана у дан, што основано изазива незадовољство код припадника Оружаних снага БиХ који имају право на бесплатну исхрану.

Он је истакао да достављањем ове информације надлежним у Министарству одбране БиХ и Заједничком штабу жели да укаже на сложеност ситуације у вези са исхраном војних лица и потребу њеног рјешавања у скорије вријеме.

Парламентарни војни повјереник у извјештају указује и на низ неоравилности и негативности кад је ријеч о условима боравка и рада на појединим локацијама, попут веома лоше хигијене, недостатка хигијенских средстава.

Као примјер наводи да је приликом ненајављене посјете Команди за обуку и доктрину Оружаних снага БиХ у касарни "Травник" у истоименом граду констатовао да у кухињи нема топле воде, да су машине за прање суђа и веша неисправне, да недостаје одјећа, да су залихе средстава за одржавање просторија и круга касарне готово исцрпљене, да касни испорука хигијенског потрошног материјала и да је посљедња испорука била само око 30 одсто од стварних потреба јединице.

Канцеларија парламентарног војног повјереника поступала је прошле године по пријавама које су се осим на исхрану односиле и на притужбе кандидата на основној подофицирској обуци, тешкоћама послазника основне официрске обуке, примјену позитивних прописа у области вредновања страних високошколских квалификација професионалних војних лица, неускађености подзаконских аката Министарства одбране БиХ са Законом о служби у Оружаним снагама БиХ, те појединачне случајеве.

Од укупно 104 пријаве окончано је 96 поступака, од којих 64, или 74 одсто у корист подносилаца тужби.

Извјештај о раду парламентарног војног повјереника БиХ за 2017. годину требало би да се нађе на дневном реду наредне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ сљедеће седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана