Војници се жале на услове рада: Храни истекао рок, морамо да крпимо униформе

bljesak.info
Војници се жале на услове рада: Храни истекао рок, морамо да крпимо униформе

Пале - Припадници Чете за везу Оружаних снага Босне и Херцеговине тврде да су, иако раде у екстремним условима, у подређеном положају те да се, осим мањих примања, срећу и с недостатком опреме и катастрофалном исхраном.

Наиме, Чета за везу, са сједиштем у Палама је јединица која одржава комуникациона чворишта широм БиХ и једина је таква јединица у саставу Оружаних снага.

''О нама се мало зна или скоро да и не зна. Због заштите од одмазде претпостављених часника морамо остати анонимни. Посаду чине два или три војна лица - дочасник или два војника а понекада и два војника без дочасника. Радно вријеме нам је 14 дана 24 сата у екстремно лошим увјетима на надморској висини и до преко 2000 метара. Плаћа нам је од 700 до 800 КМ. Нашим колегама са истим чином који раде у војарнама је преко 1000 КМ. Разлика је што они раде нормално радно вријеме од 8 до 16 и иду кућама зато имају топли оброк и накнаду за пријевоз док ми немамо ништа'', наводи се у писму групе војника упућеном порталу "Бљесак.инфо".

Војници тврде да немају накнаду за одвојени живот иако су одвојени од породице по пола мјесеца док, како тврде, часници по канцеларијама имају и накнаду за одвојени живот, топли оброк, накнаду за превоз и накнаду за становање "иако многи од њих возаре сваки дан кући".

Али, из Министарства одбране БиХ тврде да плате припадницима Чете за везе који раде на стационираним комуникационим чвориштима нису мање у односу на остале припаднике ОС БиХ.

''Припадници који раде на стационираним комуникацијским чвориштима (СКЧ) имају мање накнаде које немају карактер плаће што у коначници резултира да су им примања мања из сљедећих разлога: − особе које опслужују СКЧ за вријеме обављања дужности не сљедује накнада за трошкове топлог оброка, јер им је за вријеме обављања дужности осигурана цјелодневна исхрана; − особе које опслужују СКЧ накнада за трошкове пријевоза сљедује само за оне дане или тједне када се упућују и враћају са СКЧ, јер у дане проведене на истима и слободне дане које користе након ангажирања на СКЧ нису изложени трошковима пријевоза; − особе које опслужују СКЧ не сљедује накнада за трошкове смјештаја јер трошковима смјештаја нису ни изложени'', речено је за "Бљесак.инфо" из Министарства одбране.

Војници се жале и на храну. Кажу да им је осигурана храна, али да је она недостатна, да јој је истекао рок па су приморани сами да купују храну. 

"Ми тврдимо да немамо храну коју би требали. Храни је истекао рок а многе намирнице нисмо ни добили тако да од наших биједних примања од 700 КМ морамо купити и храну и у неким случајевима и воду и с тим истим примањима издржавати обитељ, док војна лица по војарнама имају чак и троструко већа примања од нас а раде у неуспоредиво бољим увјетима'', наводе војници.

Са друге стране, у Министарству одбране кажу да ''особе које опслужују СКЧ не сљедује накнада за трошкове одвојеног живота''.

''Од формирања ОС БиХ па до мјесеца марта 2009. године право на горе наведену накнаду им је исплаћивано. Особе које опслужују СКЧ сљедује накнада за ангажирање на издвојеним висинским објектима која износи 20% од основне плаће'', стоји у одговору Министарства.

Тврде да до сада немају заничних информација да је на СКЧ било конзумирања хране којој је истекао рок трајања те да нема ни један забиљежен случај да су припадници ове јединице имали било каквих здравствених тегоба насталих усљед конзумирања хране која им је осигурана.

"Евидентно је да једној количини хране (конзерви) истекне рок употребе прије него се исте утроше сукладно с јеловником. Обвезу замјене конзерви с истеклим роком проводе надлежне особе логистичке бојне. У зимском раздобљу се врши вишемјесечна попуна храном (6-9 мјесеци) СКЧ-а због немогућности одвијања копненог промета, логистичке бојне извезу храну на СКЧ-а сукладно са стањем исте на основу које праве прорачун и јеловнике'', наводи Министарство одбране.

Војници тврде да су присиљени да се сналазе и за облачење.

''Што се тиче униформи задужили смо једну униформу и једне чизме како су формиране ОС БиХ и то крпимо и шијемо а чизме купујемо да бар донекле личимо на војнике. Наравно часници имају колико хоће униформи колико им треба да чак обављају и вртларске радове у тим униформама и чизмама'', наводе војници.

На то из Министарства наводе да се Оружане снаге БиХ организују да сви припадници ОС БиХ задуже припадајуће комплете јединствене теренске униформе (ЈТО) у складу са прописаним Правилником о униформама ОС БиХ.

"У организацијско устројбеној структури ОС БиХ не постоји сервис-кројачка или друга радионица за одржавање ЈТО, већ се истицањем прописаног временског ресурса врши занављање новом ЈТО. Такођер, у поступку је процедура набавке ЈТО, а паралелно с тим врши се и прекрајање великих бројева одјевних предмета (дониране путем програма помоћи од Владе САД). Важно је напоменути да МО и ОС БиХ проводе процедуре усвајања новог модела ЈТО којом ће у наредном средњорочном раздобљу бити опремљене ОС БиХ'', навели су из Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана