Vojnici cijepaju ugovore, Hrvati bježe od stroja

Vedrana Kulaga
Vojnici cijepaju ugovore, Hrvati bježe od stroja

Sarajevo - Oružane snage BiH, nekada jedno od najpoželjnijih mjesta za rad, muku muče sa popunjavanjem pozicija jer dobar dio vojnika nije iskazao želju da ostane u službi dodatnih pet godina, iako im je šansa za to data izmjenom zakona, a poseban problem je sa hrvatskom komponentom.

Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH granica za ostanak u vojsci podignuta je sa 35 na 40 godina starosti. One su stupile na snagu ovog mjeseca, ali su svi vojnici koji ove godine slave 35. rođendan mogli još od početka godine da pošalju zahtjev za ostanak u stroju.

Iz evidencije Ministarstva odbrane BiH je vidljivo da je u ovoj godini za 179 vojnika i šest deminera isticao ugovor na osnovu godina starosti.

- Do 20. juna zahtjev za produženje profesionalne vojne službe podnijela su 92 vojnika i u 87 slučajeva je produžena služba do kraja decembra - potvrdili su u Ministarstvu odbrane.

U vojnim redovima već duže vrijeme je prisutan trend odlaska iz službe na vlastiti zahtjev, a posebno od kada je Hrvatska postala članica EU. Ta praksa je nastavljena i ove godine jer je od početka 2018. zahtjev za prestanak službe podnijelo 111 vojnika.

Poseban problem predstavlja i činjenica da se sve manje Hrvata odlučuje da obuče vojnu uniformu jer zahvaljujući pasošu Hrvatske mogu slobodno da putuju i rade u zemljama EU. Ministarstvo odbrane je u ovoj kalendarskoj godini planiralo da primi 815 vojnika i za te pozicije je raspisalo konkurs na koji se prijavilo oko 1.600 kandidata. Pristigle prijave iznijele su na površinu novi problem. Konkursom je bilo predviđeno da će biti zaposlen 331 Hrvat, 284 Bošnjaka, 198 Srba i dva vojnika iz reda ostalih, ali je za upražnjene hrvatske pozicije stiglo gotovo dva puta manje prijava od predviđenih mjesta.

Zamjenik ministra odbrane za upravljanje ljudskim resursima Boris Jerinić kaže da podaci pokazuju da je odlazak Hrvata iz Oružanih snaga posebno intenzivan od ulaska Hrvatske u EU jer traže bolje uslove i poslove. Podsjetio je da je svima ostavljena šansa da od ove godine ostanu u službi i nakon 35. rođendana i očekuje da će ostatak vojnika na koje se to odnosi dostaviti taj zahtjev. Ipak, ističe da je novi problem kako popuniti pozicije koje su predviđene za Hrvate.

- Prijem novih vojnika je u toku. Završeno je fizičko testiranje i u toku su intervjui. Za srpska mjesta stiglo je oko 600 prijava, za bošnjačka po nekoliko kandidata se bori za jednu poziciju, dok je za 331 hrvatsku poziciju stiglo oko 100 prijava. Moraćemo vidjeti kako tu kvotu popuniti i to je sada veliko pitanje - kazao je Jerinić.

Na probleme u Oružanim snagama ranije su upozorili iz parlamentarnih komisija koje prate ovu oblast, navodeći da vojska nije više poželjan poslodavac kao ranije, dok je iz pera vojnog povjerenika upozoreno da su uslovi u kojima vojnici rade i borave daleko ispod potrebnih.

Iz Ministarstva odbrane su ranije kazali da ni poslije stupanja na snagu izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama neće prestati prijem novih vojnika zbog činjenice da sadašnji napuštaju službu na lični zahtjev. Zapošljavanje će kao posljedica zakonskih izmjena, ipak, biti drastično smanjeno u odnosu na dosadašnju praksu i potrebe, a značajniji prijem novih vojnika mogao bi uslijediti tek 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana