Војна вјежба на Мањачи под упитником

ATV
Војна вјежба на Мањачи под упитником

Предсједништву Босне и Херцеговине остало је мање од мјесец дана да донесе одлуку о томе да ли ће на Мањачи, догодине, бити одржана војна вјежба коју би требало да припреме Министарство одбране БиХ у сарадњи са Оружаним снагама и америчком амбасадом, уз учешће војника НАТО-а.

Када се та информација појавила почетком године изазвала је праву пометњу јер се помињала употреба бојеве муниције па чак и осиромашеног уранијума, што је касније демантовано. Страсти су се помало стишале али прича поново постаје актуелна како се ближи рок Предсједништву БиХ да одлучи. Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ, Душанка Мајкић, увјерена је да ће вјежба добити зелено свјетло, и то са употребом ескадриле која се такође помињала као саставни дио војних маневара на Мањачи. 

"Предсједништво ће ту одлуку донијети, јер нема разлога да је не донесе. Знали су шта она садржи, не би доносили одлуку ни да се уђе у прву фазу да нису мислили да се уђе у другу. Нико није демантовао да авиони А10 који искључиво користе муницију са осиромашеним уранијумом, да они неће бити кориштени и током вјежбе на Мањачи," рекла је Мајкићева.

Припремни састанак за вјежбу одржан је у Сједињеним америчким државама, а из Министарства безбједности БиХ увјеравају да је тада било примједби на план да се користе авиони А10, као и на мјесто, садржај и употребу муниције. Није познато шта је тада одлучено као што ни данас није јасно да ли ће вјежбе, уопште, да буде. Док Душанка Мајкић тврди да ће је бити, замјеник министра одбране каже да неће. У исто вријеме, ништа јаснији није ни српски члану Предсједништва БиХ.

"Видјећемо да ли ће уопште бити приједлога. Док не буде приједлога, не могу о томе да говорим, рекао је Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ.

"Ја колико знам, Предсједништво није усвојило нити ће усвојити план за 2019. и та вјежба формално-правно неће бити одржана," каже Борис Јеринић, замјеник министарстра одбране БиХ .

Предсједништво БиХ би о Плану међународних војних вјежби за 2019. годину требало да одлучи до краја мјесеца. Медији су раније пренијели да би вјежба требало да буде реализована кроз двије фазе - теоријску обуку војника Оружаних снага и гађање ескадриле авиона на полигону Мањача. Предсједник Републике Српске је, у фебруару ове године, писао члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу и  навео да је упознат да је на састанку у Министарству одбране БиХ, којем су присуствовали Иванићеви сарадници и изасланици, разговарано о извођењу војне вјежбе на Мањачи, у мају 2019. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана