Власт и опозиција у РС након дуго времена подржали један закон

nezavisne.com
Власт и опозиција у РС након дуго времена подржали један закон

Бањалука - Власт и опозиција подржали су данас у Народној скупштини РС Приједлог закона о затезној камати и ово је први пут након дуго времена да сви посланици, без обзира из којих редова долазе, јединствено подрже један закон без варница и тешких ријечи.

Законом је предвиђено да би затезне камате са садашњих 0,05 одсто пале на 0,03 одсто на дневном нивоу, а и једни и други су током скупштинске расправе о овој тачки рекли да ће сутра на дану за гласање подржати овај приједлог, који, између осталог, предвиђа и да се укине постојећа одредба да камате прате раст потрошачких цијена. Законско рјешење предвиђа да се стопа од 0,03 одсто множи са бројем дана закашњења плаћања.

Оно о чему, пак, није било слагања је мотивација зашто је баш у овом тренутку овај документ понуђен у скупштинске клупе.

Према наводима опозиције, ради се о покушају утицаја на гласаче поводом предстојећих избора, док је Зоран Тегелтија, министар финансија РС и предлагач, рекао да је ова мјера већ припремана, а да је сад донесена због успјеха реформи, побољшања ликвидности и јаче финансијске дисциплине.

“У међувремену се смањила основна каматна стопа коју користе грађани и привредни субјекти. То је претпоставка зашто је потребно снизити и затезну камату”, рекао је Тегелтија.

Како би поткријепио ове наводе, Тегелтија је рекао да РС први пут у јулу неће имати ниједну марку краткорочног дуга, односно трезорских записа, те је подсјетио да ће због боље фискалне ситуације пензије већ од овог мјесеца бити повећане, а пензионери у посебним потребама ће добити посебну једнократну помоћ.

Тегелтија је рекао да предложено рјешење може олакшати повјериоцима добијање средстава с обзиром на то да, како је указао, висина каматне стопе зависи од ризика. Смањењем ризика, објаснио је, аутоматски падају и каматне стопе, а тиме се и олакшава исплата дуговања и унапређује општа ликвидност.

Опозиционари, пак, кажу да су у неколико наврата раније и сами предлагали слична рјешења, али да их је Влада одбијала, уз образложење да би негативно утицала на ликвидност.

Осим овог закона и закона о осигурању, посебну прашину дигао је Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградња дионице коридора 5ц и аутопута “9. јануар”. Док у Министарству саобраћаја и веза РС тврде да ће се овим документом олакшати преостала експропријација, у опозицији наводе да је циљ изаћи у сусрет извођачима радова, те страхују да ће закон бити проглашен неуставним јер ставља ван снаге одредбе постојећег закона по којем се спроводе експропријације, те отварају простор за судске тужбе грађана.

Одговор Министарства на ове примједбе нисмо могли добити јер је њихов представник одбио да се обрати новинарима и објасни настале недоумице.

Током расправе о овој тачки највише се сукобљавало око цијене до сада изграђених километара аутопута и чињенице да се стално одгађа почетак радова на мосту преко Саве код Градишке. Представници СНСД-а за то криве власти на нивоу БиХ, док опозиционари тврде да Хрватска и даље нема интерес да мост буде изграђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана