Влада тражи дозволу да буде жирант за 750 милиона марака

ATV
Влада тражи дозволу да буде жирант за 750 милиона марака

Бањалука - Од Народне скупштине Влада Републике Српске је затражила дозволу да у овој години буде жирант за кредите од укупно 750 милиона марака.

И прије него што је опозиција осула дрвље и камење министар финансија одговорио је на све оптужбе које су се у јавности могле чути протеклих дана. Каже да се  Влада не задужује него издаје гаранције  локалним заједницама и јавним предузећима. За сада је сигурно да ће се у оквир од 750 милиона уклопити Клинички центар  и општине Билећа и Костајница који не могу без гаранције Владе да се задуже за реструктирусање дуга. Ипак опозиција тврди да је то доказ  да тонемо све дубље.

"Влада Републике Српске све више подсјећа на управу хрватског Агрокора. Они су исто тако  одбијали налазе ревизије, хронично се задуживали и та своја задуживања правдали су инверстцијама и развојем”, изјавио је Мирослав Брчкало, шеф Клуба посланика ПДП-а.

"Ја би био сретан да буде потребе за оволиким издатим гаранцијама јер ако би се то десило неки од великих инфраструктурних пројеката и пројеката у области енергетике о којима се дуго разговара би почели да се имплементирају. У овом тренутку постоје само три конкретна захтјева за гаранцију”, каже Зоран Тегелтија, министар финансија у Влади РС.

У Влади кажу да још чекају конкретне пројекте и да ће највећи дио гаранција издати путарским предузећима и Електропривреди која гради два велика пројекта. За завршетак  Хидроелектрана  Дабар и Бук Бијелу потребно је још 300 милиона евра и Влада планира да помогне у добијању кредита.Опозиција сумња и тврди да ће већина новца отићи по политичкој линији општинама у којима влада СНСД и јавним предузећима која само производе губитке.

"Грађани треба да знају да је у децембру измјењен Закон о гаранцијама и да је сад тај закон омогућио да се гаранције узимају за све и свашта, а то је првенствено за покривање губитака. На шта и како ће се трошити то ћемо тек да видимо јер смо добили један закон који каже да ће се добијати оквирне гаранције”, рекао је Давор Шешић, посланик СДС-а у НСРС.

Колико још Вучетића, питају у СДС-у, подсјећајући на неславно завршени пројект Никола Тесла, гдје је активирана гаранција од 12 милиона. У Влади одговарају да имају инструменте наплате гаранција које ће давати  општинама и  путарским предузећима. Објашњавају да буџет неће бити оштећен јер ће се у најгорем случају наплатити  из индиректних пореза ако нека локална заједница или једно од два путарска предузећа не буде могло да враћа дугове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана