Влада Српске: За социјално збрињавање радника 504.126 КМ

РТРС
Влада Српске: За социјално збрињавање радника 504.126 КМ

Бањалука - Влада Републике Српске одобрила је данас 504.126 КМ за социјално збрињавање радника.

Ова средства намијењена су за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 88 радника из 33 предузећа који су процесом стечаја остали без запослења или су испунили услов за старосну пензију, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Фонду ПИО распоређује се износ од 487.497 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 73 радника из 29 предузећа који су се пријавили на Јавни позив Фонда ПИО Републике Српске до 31. децембра 2017. године, у складу са рјешењем Владе Српске од 2. фебруара 2017. године, а који уплатом наведених средстава стичу услове за старосну пензију.

Заводу за запошљавање Републике Српске распоређује се износ од 16.628 КМ за уплату доприноса за осигурање од незапослености за раднике предузећа у стечају - ГП "Радник-градња" АД из Модриче, ЗЗ "Дојчин Лукић" из Лопара, Стамбена задруга "Простор" из Требиња и АД "Тргопромет" из Дервенте, а допринос за пензијско и инвалидско осигурање биће измирен у наредном периоду.

Усвојена информација о спровођењу мјера и активности из Акционог плана Републике Српске

Влада Републике Српске усвојила је информацију о спровођењу мјера и активности из Акционог плана Републике Српске за реализацију препорука из извјештаја мисије стручне процјене ЕУ у БиХ по питању слободе изражавања, из априла 2016. године.Акционим планом дефинисане су 43 мјере и активности за реализацију 32 препоруке Мисије ЕУ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Републичке институције су у периоду од маја до децембра 2017. године, од укупно 43 мјере/активности реализовале 38 мјера/активности, од чега је за 28 мјера/активности или 70 одсто реализација континуирана.

За три мјере/активности реализација је у току, док ће се двије мјере реализовати у 2018. години.

Спријечити даља оштећена споменика на Тјентишту

Влада Републике Српске задужила је Национални парк "Сутјеска" да предузме активности на спречавању даљих оштећења споменика "Битка на Сутјесци-Долина хероја" усљед клизишта.Влада је задужила Републичку дирекцију за обнову и израдњу и Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију да у сарадњи са Националним парком "Сутјеска" и надлежним органима општине Фоча одмах приступе изради пројекта санације клизишта и друге потребне техничке документације, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

"Задужује се Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију да након израде пројекта и техничке документације предложи Влади Српске начин санације, динамику и начин финансирања санације овог комплекса", додаје се у саопштењу.

Влада је прихватила информацију о клизишту на локалитету споменика "Битка на Сутјесци-Долина хероја" у Националном парку "Сутјеска".

Усклађивање законодавства Српске са правним тековинама ЕУ

Влада Републике Српске усвојила је Акциони план усклађивања законодавства Републике Српске са правном тековином ЕУ и правним актима Савјета Европе за 2018. годину.Влада задужује републичке органе управе да се при изради прописа придржавају овог акционог плана и Одлуке о поступку усклађивања законодавства Републике Српске са правном тековином ЕУ и правним актима Савјета Европе, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Задужују се републички органи управе да до 31. децембра 2018. године Министарству за економске односе и регионалну сарадњу доставе извјештаје о реализацији Акционог плана усклађивања законодавства Републике Српске са правном тековином ЕУ и правним актима Савјета Европе за ову годину.

Прихваћена информација о изградњи Регионалног центра Фоча

Влада Републике Српске прихватила је информацију о пројекту изградње објекта Регионалног центра Фоча Института за јавно здравство Српске.Имајући у виду да неадекватан пословни простор у којем се данас налази Регионални центар Фоча отежава не само развој ове организационе јединице, него и њено свакодневно функционисање, неопходно је да се у што краћем року предузму неопходни кораци на изградњи савременог, адекватног пословног објекта, који ће дугорочно у потпуности задовољити потребе Регионалног центра Фоча, наводи се у овој информацији.

Овај пословни објекат био би изграђен на парцели која је у ту сврху и пренесена у својину Института и која се налази у кругу Универзитетске болнице Фоча, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Оквирни план је да објекат буде нето површине 350 метара квадратних, бруто површине 400 метара квадратних, а процијењена вриједност инвестиције је 400.000 КМ.

Русија испратила хероја: На сахрани пилота 30.000 људи (ФОТО)

Око 30.000 људи присуствовало је комеморацији и сахрани руског пилота чији је авион оборен над сЈеверном сиријском провинцијом Идлиб.

Сахрањен руски пилот Роман Филипов (фото:Тањуг,АП)

Комеморацији су пристуствовали руски министар одбране Сергеј Шојгу и други истакнути званичници, пренијеле су агенције.

Како се наводи, Филипов је сахрањен у Вороњежу, граду на југозападу Русије.

Филипов је био ожењен и отац четворогодишње дјевојчице.

Предсједник Русије Владимир Путин је прије два дана постхумно одликовао погинулог руског пилота Романа Филипова за хероја Русије.

Сахрањен руски пилот Роман Филипов (фото:Тањуг, АП)

Тијело руског пилота Романа Филипова, који је погинуо након што су његов авион "Сухој 25" оборили припадници џихадистичке групе Тахрир ел-Шам изнад тероторије коју контролишу екстремисти, пренесено је у уторак у Русију.

Филипов се катапултирао недалеко од села Тел Дебес и до посљедњег тренутка борио се против екстремиста оружјем које је имао код себе, али се послије окршаја разнио активирањем ручне бомбе пошто је видио да му се екстремисти приближавају, наведено је раније у саопштењу руског министарства, пренио је ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана