Влада Републике Српске усвојила електроенергетски биланс

Срна
Влада Републике Српске усвојила електроенергетски биланс

Бањалука - Влада Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци електроенергетски биланс Мјешовитог холдинга "Електропривреда Републике Српске" за 2019. годину и електроенергетски биланс за период 2019-2021. година из којих је видљиво да ће у потпуности дугорочно бити обезбијеђено снабдијевање потрошача електричне енергије у Српској и Брчко дистрикту.

 

Електроенергетски биланс Републике Српске базира се на техничким нормама и утврђеним техничким критеријумима за планирање производње и потрошње електричне енергије и стабилног рада електроенергетског система, саопштено је данас из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Расположивост производних објеката, њихова погонска спремност, стање на тржишту електричне енергије и хидролошка ситуација, су основни елементи који ће утицати на остварење електроенергетског биланса.

Укупно планирана производња електричне енергије у 2019. години износиће 5.410,47 гигават-часова, у 2020. години 5.460,11 и у 2021. години 5.452,32 гигават-часова.

Разлике у производњи по годинама потичу од различите расположивости термоелектрана, условљене дужином њихових ремоната, као и због ревитализације агрегата у хидроелектрани Требиње један.

Планирана производња угља у рудницима Гацко и Богутово Село за потребе термоелектрана Гацко и Угљевик и широку потрошњу износиће у 2019. години 4.086.813 тона, у 2020. години 4.298.017 тона и у 2021. години 4.290.892 тона.

Укупна планирана потрошња електричне енергије износиће у 2019. години 3.729,05 гигават-часова, у 2020. години 3.764,31 и у 2021. години 3.800,15 гигават-часова.

У наведеном периоду у Републици Српској биће остварени и значајни билансни вишкови електричне енергије у количинама од 1.541,35 гигават-часова у 2019. години, 1.553,07 гигават-часова у 2020. години и 1.505,78 гигават-часова у 2021. години.

Из електроенергетског биланса за период 2019-2021. година види се да ће електроенергетски субјекти из Републике Српске у потпуности дугорочно обезбиједити уредно снабдијевање свих потрошача електричне енергије у Републици Српској и Брчко дистрикту, али и остварити значајан билансни вишак.

Влада Републике Српске усвојила је одлуку о условима и критеријумима за утрошак новчаних средстава текућег гранта – подршка унапређењу привредних активности и побољшања пословања привредних друштава, у укупном износу од 1.230.000 КМ.

Одлука је донесена с циљем унапређења пословних процеса и ефикасности пословања привредних друштава подизањем нивоа квалитета пословања, повећања производних капацитета и обима производње, унапређења технолошких процеса и увођења информационих технологија, као и повећања запослености и извоза у сектору прерађивачке индустрије Републике Српске.

Новчана средства додијелиће се путем јавног позива који ће спровести Министарство индустрије, енергетике и рударства.

Средства ће бити додијељена за набавку производних машина или дијелова или производне опреме, набавку специјализованих софтверских пакета за унапређење пословних процеса, увођење стандарда управљања квалитетом /ИСО 9000/, стандарда управљања безбједношћу информација /ИСО 27000/, система контролинга или акредитовања код међународно признатог акредитационог тијела или обиљежавања производа са "ЦЕ" знаком усаглашености.

Новац ће бити додијељен и за израду индустријског дизајна, односно редизајна производа или амбалаже, увођење процеса производње новог производа или пружање нове услуге и провођење маркетинг кампање за нови производ, услугу или освајање новог тржишта, наводи се у саопштењу.  

Сагласност за одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о раду радних група за европске интеграције у домену техничке финализације одговора на додатна питања из упитника Европске комисије, за седам поглавља правне тековине ЕУ, и сагласна је са одговорима који се, између осталог, односе на слободно кретање робе.
Одговори се односе и на право привредних друштава, Информационо друштво и медије, енергетику, предузетничку и индустријску политику, правду, слободу и безбједност и науку и истраживање.

"Влада Републике Српске је сагласна да се претходно наведени одговори упуте на превођење, те захтијева да се нацрти преведених одговора доставе на верификацију Влади Републике Српске прије њиховог упућивања Европској комисији", саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о потписивању Меморандума о сарадњи у области стипендирања младих талената између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства науке и технологије Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је Влада сагласна са текстом меморандума и да задужује министра науке и технологије да потпише меморандум.

"Меморандум кроз развој и подстицање сарадње у области стипендирања младих талената омогућава јачање партнерства између Фонда за младе таленте Србије и Фонда жДр Милан Јелићж Републике Српске, као и успостављање оквира за одрживу сарадњу у области праћења и унапређења стипендирања младих талената Српске и Србије", додаје се у саопштењу.

Влада Републике Српске дала је сагласност за приватизацију 10 станова изграђених и набављених средствима Владе Републике Српске у Бањалуци и Приједору.

У саопштењу се подсјећа да се станови користе за алтернативни смјештај избјеглица и расељених лица, а изграђени су и набављени средствима Владе Српске и налазе се на располагању код Министарства за избјеглице и расељена лица.

Приватизација станова врши се откупом у складу са Законом о приватизацији државних станова.

Право откупа станова имају лица за која је Министарство за избјеглице и расељена лица ревизијом утврдило да испуњавају услове за коришћење ових станова по основу права на алтернативни смјештај, у складу са позитивним правним прописима, а изјаснили су се да желе да их откупе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана