Влада РС повукла тачку о осигурањима док се не утврди гдје је потрошено 2, 5 милиона КМ

nezavisne.com
Влада РС повукла тачку о осигурањима док се не утврди гдје је потрошено 2, 5 милиона КМ

Бањалука - Влада Републике Српске је усред скупштинске расправе повукла Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају.

Подсјећања ради, у поменутом закону је предложено да се осигуравајућа друштва, која од 2015. године уплаћују по један одсто годишње од осигуравајуће премије на име јавних прихода РС, обавежу да премију наставе да уплаћују још три године, након што садашње уплате истекну до краја 2018. године.

Наиме, након жучне скупштинске полемике посланици опозиције затражили су информацију у које намјене су утрошена 2,5 милиона до сада уплаћених, и устврдили да новац није отишао у сврху безбједности саобраћаја већ као подјела партијског плијена.

Радован Вишковић, предсједник Клуба СНСД-а, сагласио се с примједбама да се од предлагача прво затражи да се образложе до сада утрошена средства, и у које намјене ће се даље користити, па да се након тога документ врати у скупштинску процедуру по редовном поступку.

Он је подсјетио да садашња рјешења истичу тек у октобру, те да има до тада времена да се скупштини доставе све информација.

Зоран Тегелтија, министар финансија РС, у име Предлагача, сагласио се с тим, и повукао документ с скупштинске расправе, након чега је Соња Караџић Јовичевић, предсједавајућа парламентом, замолила посланике који су се пријавили за расправу да се искључе, и отворила наредну тачку.

Миладин Станић, посланик СДС-а, честитао је СНСД-у што је затражио повлачење тачке о осигурањима уз ријечи да су у “СНСД-у коначно схватили да ДНС дрпа”, на шта је Споменка Стевановић, предсједница Клуба ДНС-а, реаговала ријечима да посланицима не пристоји да се на такав начин разговара.

Рекла је да је од Агенције за банкарство добила табелу с тачним утрошком средстава.

“Никаквог дрпања није било. У табели је прецизно у фенинг наведено у шта су утрошена средства и у шта се планирају утрошити, али сам у потпуности на фону става опозиције и позиције да је табела требала да буде подијељена свим посланицима и зато смо се и сложили да се тачка повуче и да иде у наредном периоду у форми нацрта”, рекла је она.

Здравко Крсмановић, посланик НДП-а, је рекао да је Вишковић извео “мађионичарски трик” јер су схватили да Агенција за безбједност саобраћаја ничему не служи, па су се повлачењем тачке елегантно извукли из незгодне ситуације.

Вишковић је рекао да ових један одсто не иде из џепа грађана, већ да је то трошак осигуравајућих друштава, због чега су се разумљиво побунили.

“Полисе осигурања неће појефтинити, то је трошак осигуравајућих друштава. Саобраћај је мој фах, ја сам све завршио из те области. И ја и госпођа Стевановић смо вам рекли зашто смо повукли тачку и не треба сад да се враћамо и говоримо о нечему што нема везе”, рекао је Вишковић.

Недељко Гламочак, посланик СДС-а, тврди да је полиса због овог намета поскупила, и запитао зашто након њеног укидања полиса не би могла појефтинити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана