Влада РС: За удружења од јавног интереса 100.000 КМ

Срна
Влада РС: За удружења од јавног интереса 100.000 КМ

бањалука - Влада Републике Српске прихватила је и информацију о захтјевима за финансијску помоћ удружењима од јавног интереса, те дала сагласност на План додјеле средстава удружењима од јавног интереса у овој години, у износу од 100.000 КМ.

У Буџету Републике Српске за ову годину у оквиру Министарства управе и локалне самоуправе планирана је позиција Текући грантови удружењима од јавног интереса у износу од 100.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Додјела средстава вршиће се у складу са Правилником о критеријумима и поступку за додјелу средстава гранта удружењима од јавног интереса, осталим удружењима и фондацијама.

Средства се, према утврђеном плану, распоређују на начин да се по 35.000 КМ додјељује Савезу општина и градова Републике Српске и Савезу националних мањина Српске, те 30.000 Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске".

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа, којим се наглашава да се подстицајна средства за развој малих и средњих предузећа додјељују у складу са прописима из области додјеле државне помоћи.

Измјене и допуне тог закона предузимају се с циљем потпуног усаглашавања са препоруком Европске комисије од 6. маја 2003. године, која се односи на дефиницију микро, малих и средњих предузећа, потпунијег уређивања активности и мјера за реализацију принципа из европског акта за мала и средња предузећа, а који су преузети у основни текст Закона.

Препорука се односи и на истицања да се поступак додјеле подстицајних средстава за развој малих и средњих предузећа спроводи и у складу са прописима из области додјеле државне помоћи, јачања капацитета Савјета за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Републике Српске, измјене назива Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и квалитативног и квантитативног повећања надлежности и послова те агенције.

Осим наведеног, овим законом врши се и усаглашавање назива министарстава, која имају активности и задужења у области малих и средњих предузећа, са рјешењима Закона о републичкој управи.

"С циљем што боље координације између субјеката развоја малих и средњих предузећа и представника привредних субјеката који својим препорукама Влади Републике Српске предлажу побољшање стања у том сектору, овим законом повећава се кадровски капацитет Савјета за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Републике Српске са девет на тринаест чланова", наводи се у саопштењу.

Програмом рада Владе Републике Српске и Народне скупштине Републике Српске за ову годину планирано је усвајање Закона о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана