Vjerske praznike slave parama iz budžeta

Željka Domazet
Vjerske praznike slave parama iz budžeta

Sarajevo - Ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac (SDA) nastavila je staru praksu trošenja budžetskog novca za iftar, samo što je ove godine za te namjene potrošeno više nego lani.

Osim nje, tu pogodnost iskoristio je i njen zamjenik Predrag Jović (SDS), koji je za vaskršnji prijem potrošio 500 maraka iz državne kase.

Odlukom od 29. maja ove godine koju je potpisala Borovčeva, a koja je u posjedu “Glasa Srpske”, odobreno je 1.200 maraka za reprezentaciju povodom iftara.

- Novac će se koristiti za troškove osvježenja i večere za 31. maj - stoji u dokumentu u kojem je navedeno da odluka stupa na snagu danom donošenja i da će biti dostavljena Sektoru za opšte, pravne i finansijsko-materijalne poslove.

U obrazloženju te odluke navedeno je da je šefica kabineta zatražila izradu odluke o odobravanju korišćenja reprezentacije povodom iftara u organizaciji ministarke za ljudska prava i izbjeglice sa zvanicama.

- S obzirom na to da se radi o opravdanim troškovima i da su sredstva obezbijeđena u budžetu za 2018. godinu, bilo je potrebno donijeti ovu odluku - stoji u obrazloženju odluke koju je potpisala Semiha Borovac na osnovu Pravilnika o korišćenju sredstava za reprezentacije od 7. novembra 2016. godine, koji je donesen u njenom mandatu.

Na osnovu tog pravilnika Borovčeva je 22. juna 2017. godine odobrila korišćenje 750 maraka istog tog dana, takođe za iftar koji je održan u njenoj organizaciji. Međutim, apetiti gostiju tada su bili veći nego što je odlukom predviđeno, što potvrđuje račun Službe za zajedničke poslove, na kojem stoji da je potrošeno 824,70 maraka.

Prema dokumentaciji koju posjeduje “Glas Srpske”, ove godine i njen zamjenik obilježio je vjerski praznik o trošku BiH.

Odlukom koju je potpisala Semiha Borovac 12. aprila odobreno je 500 maraka za troškove prijema koji njen zamjenik organizuje povodom vaskršnjih praznika.

Jović je rekao za “Glas Srpske” da je obilježavanje Vaskrsa u institucijama BiH ove godine prošlo skromno.

- Prvi put je obilježen Vaskrs, a došli su uglavnom Bošnjaci i Hrvati. Uzeta su sredstva samo za meze i piće i uzeto je koliko treba. Obilježili smo to skromno i nije bilo ručka - rekao je Jović.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović rekao je da je neprimjereno da se za vjerske praznike koriste budžetska sredstva.

- Bez obzira na­ to o kom iznosu je riječ, posebno kada je riječ o vjerskim praznicima, ministri i njihovi zamjenici za te namjene treba da koriste svoj novac, a ne novac poreskih obveznika. To bi isto bilo kada bih ja uzeo budžetski novac da proslavim svoju krsnu slavu. U vrijeme kada građani ne mogu da skrpe kraj s krajem koristiti budžetska sredstva za obilježavanje vjerskih praznika je nedopustivo. Pogotovo je nedopustivo da to čini Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kada u BiH još imamo neobnovljenih kuća, kolektivnih centara i svega što BiH i njene narode čini siromašnima - rekao je Prodanović.

Semiha Borovac se juče nije javljala na telefon.

Rasipništvo

Da je Semiha Borovac široke ruke kada je u pitanju novac iz budžeta BiH pokazuje i izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH za prošlu godinu u kojem se navodi da se u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice učestalo prekoračuju limiti za telefonske račune, ali da se ta razlika zaposlenima ne odbija od plate. Da rasipa novac Borovčeva je pokazala i time što je ministarstvo platilo 2.600 maraka za dva mobilna telefona njenih saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana