Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ: И ММФ чека резултате избора

Жељка Домазет
Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ: И ММФ чека резултате избора

Ушли смо у изборну кампању и тешко је очекивати да ММФ било какве одлуке у вези са трећом траншом донесе до избора, тврди министар финансија БиХ Вјекослав Беванда.

У интервјуу за “Глас Српске” он истиче да је одраније познато да ће у ММФ-у анализирати ефекте измјена закона у Републици Српској којим се мијења пореска основица и повећавају лична примања, али и Закон о правима бораца у ФБиХ.

- Када те анализе буду готове, знаће се даља судбина аранжмана, с тим да су Министарство финансија и трезора БиХ и Савјет министара завршили свој дио обавеза у вези с “промисори нотом” на основу које се уплаћује транша. Видимо да још нису сасвим јасне ствари у вези са овим борачким законом у ФБиХ, а напоменућу само да новац из аранжмана с ММФ-ом иде у буџете ентитетских влада, а не у буџет институција БиХ и Министарство финансија и трезора БиХ само је сервис, односно техничка подршка да се уплата реализује - каже Беванда.

ГЛАС: Појавиле су се информације да има проблема с исплатом плата у институцијама БиХ јер би, према новим прописима, запослени из РС овог мјесеца требало да имају повећање плата, на шта синдикат има примједбе.

БЕВАНДА: Примјена законских прописа није питање прихватљивости и нечије добре воље, већ обавеза. Министарство финансија и трезора БиХ дужно је да примјењује Закон о платама и накнадама у институцијама БиХ, гдје је чланом 52. прописано да се обрачун пореза и доприноса на укупна примања запослених у институцијама БиХ врши примјеном законских прописа према мјесту пребивалишта запосленог. Дакле, обрачун се врши у складу с ентитетским прописима. У овом случају институције Републике Српске усвојиле су измјене прописа гдје се доприноси смањују, а плата повећава за одређени износ и то није више ствар Министарства финансија и трезора БиХ, јер ми немамо утицај на пореску политику ентитета. Уколико бисмо се оглушили о оно што прописују ентитетски закони, довели бисмо себе у ситуацију да кршимо прописе и отварамо могућност за тужбе и још веће трошкове. Разумијем примједбе синдиката, али бојим се да су их послали на погрешну адресу јер вјерујем да знају какви су нам закони и да су их и сами добро проучили.

ГЛАС: Још један проблем међу ентитетима су поравнања код расподјеле прихода од индиректних пореза, а раније је био и код расподјеле путарина. Хоће ли бити сагласности о томе у Управном одбору УИО?

БЕВАНДА: Тужбе, пресуде и принудне наплате најбоље говоре да сагласности код расподјеле новца нема, а и када има, она није потпуна и увијек остају нека отворена питања. Због привремених одлука о коефицијентима за расподјелу остаје простора за сумње да је неко закинут и да ће се ствари ријешити поравнањима. Ту су и сумње у обрачуне који произлазе из крајње потрошње. Непостизање сагласности ни код утврђивања привремених коефицијената за квартална раздобља ствара додатне тензије и резултат су тужбе међу ентитетима.

ГЛАС: Да ли то угрожава функционисање институција?

БЕВАНДА: Бојим се да у свему овоме не направимо штету свима тако што ћемо уништити једну од најбољих и најпрофитабилнијих институција - Управу за индиректно опорезивање БиХ. Познато је да се већ блокирају њихови рачуни јер је у току извршење пресуде у корист Републике Српске. Управа има проблем јер се блокирају и депозитни рачуни па се то одражава на њихово пословање, а индиректно и кориснике њихових услуга, привредне субјекте и грађане. Нисмо одабрали добар пут и жао ми је што ни на једној од протеклих сједница није било сагласности за доношење одлука о поравнањима од 2012. године. Било је неких приједлога ентитета за коначна поравнања, али без резултата, али ја и даље за сваку сједницу ове тачке стављам на дневни ред јер оне су исувише важне да бисмо их држали по страни. Не смијемо заборавити да УИО прикупи више од седам милијарди годишње, да се од тога пуне сви буџети у БиХ, наравно, и уз приходе од директних пореза.

ГЛАС: На крају сте мандата. Како оцјењујете рад Савјета министара и мислите ли да ће се одужити технички мандат овог сазива?

БЕВАНДА: Надам се да ће бити довољно одговорности и памети да се не понављају старе грешке и да ће власт бити формирана у роковима. Што се овог сазива тиче, могло је и више и боље, али разлог што се то није догодило је у томе што нисмо имали функционалну коалицију, а послије више није било ни парламентарне већине. Лоша и никаква проходност закона и ситуације да Савјет министара нешто усвоји једногласно, а онда у парламенту то исто не подрже странке које чине већину говори у прилог томе да нисмо могли више ни направити. Уз све то, увијек наглашавам и стални недостатак повјерења и неискреност која није савезник добром управљању, а посебно није савезник у сложеној држави каква је БиХ.

Односе у ОБА рјешавају у медијима

ГЛАС: Било је примједби на рад Извршно-обавјештајног одбора Савјета министара чији сте члан, посебно због забране уласка руском пјеснику без јасних процедура. Мислите ли да је ОБА без контроле?

БЕВАНДА: Па, опште је познато да већ другу годину не функционише парламентарна комисија за надзор ОБА и то је велики проблем који је настао као посљедица политичких обрачуна. Кад се десила ова ситуација с руским држављанином, јасно сам рекао министру иностраних послова Игору Црнатку да искористи законске могућности и постојећи споразум да дође до детаљних информација из ОБА. Закон је јасан. За рад ОБА надлежан је предсједавајући Савјета министара, а Извршно-обавјештајни одбор је савјетодавно тијело. Било је много ситуација гдје се обавјештајни подаци и унутрашњи односи у ОБА повлаче и рјешавају у медијима, што није добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана