Вишковић: Влада ће наставити да ради на јачању Српске

Срна
Вишковић: Влада ће наставити да ради на јачању Српске

Бањалука - Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини Српске да је Влада на чијем челу је била Жељка Цвијановић остварила запажене резултате у сложеним политичким, економским и међународним околностима, а да ће опредјељење нове владе бити да настави са свим успјешним активностима на јачању Републике Српске.

Вишковић је рекао да ће опште околности дјеловања нове владе, посебно када је ријеч о политичким односима у Српској, те односима са институцијама на нивоу БиХ, бити неупоредиво повољније него у претходном периоду, чиме ће се новој влади отворити шири простор да се примарно фокусира на економски просперитет Републике Српске.

“Наш заједнички циљ и задатак јесте јака, стабилна, просперитетна Република Српска, са пуним, дејтонским институционалним капацитетима, са којима ће бити у стању адекватно одговорити на све захтјеве њених грађана”, нагласио је Вишковић, излажући Програм Владе Републике Српске за период 2018-2022. година.

Он је нагласио да то не значи да на том путу неће бити сусретања са бројним потешкоћама и изазовима, али позитивни трендови које биљежи Република Српска дају за право да чврстој вјери да ће будуће вријеме бити обиљежено даљим позитивним кретањима и економским напретком.

Вишковић је подсјетио да је Цвијановићева, представљајући Програм рада Владе Републике Српске за мандатни период 2014-2018. година, истакла да је стопа привредног раста мјера успјеха Владе.

“Стопе реалног раста бруто домаћег производа су од 2015. до 2017. године износиле 2,8 одсто, 3,5 одсто и 3,1 одсто, а процјене за 2018. годину су 3,6 одсто. Да је Влада Цвијановићеве у потпуности испунила постављени циљ, доказује и чињеница да је већ 16 квартала узастопно остварен реални раст бруто домаћег производа, односно у мандатном периоду претходне Владе није било квартала у коме је забиљежено реално смањење бруто домаћег производа”, навео је Вишковић.

Он је истакао да је први пут у 2017. години номинални бруто домаћи производ износио преко 10 милијарди КМ.

“Покривеност увоза извозом је у мандату претходне Владе кретала се између 60 и 71 одсто, уз повећање учешћа извоза у бруто домаћем производу на 35 одсто. Тржиште рада и незапосленост је била одредница свих политика претходне Владе Републике Српске и због тога је посебно важно истаћи веома значајне резултате у овој области”, нагласио је Вишковић.

Број запослених, навео је он, први пут у Републици Српској премашио је 260.000.

“Анкетна стопа запослености од 38,7 одсто, те анкетна стопа незапослености од 17,2 одсто су најбоље вриједности од када се ови показатељи мјере у Републици Српској”, рекао је Вишковић.

Од фискалних показатеља, додао је он, учешће јавног дуга у бруто домаћем производу је са 46,7 одсто 2015. године, смањено на 39,4 одсто на крају 2018. године, док је учешће укупног дуга у бруто домаћем производу са 57,3 одсто 2015. године смањено на 51,3 одсто на крају 2018. године.

“Све наведено јасно указује да је Влада Цвијановићеве веома успјешно одговорила свим економским, фискалним, а посебно политичким изазовима који су јој се нашли на путу. Уједно, новој влади Републике Српске остављен је много бољи економски, фискални и политички амбијент, који захтијева да наставимо да радимо веома предано и додатно унапређујемо све оне области које ће првенствено побољшати живорни стандард сваког човјека у нашој Републици”, нагласио је Вишковић.

Према томе, нагласио је он, ови показатељи представљају и полазну основу за рад нове владе, а у предстојећем периоду је потребно акценат са фискалних политика, пребацити на структурне реформе.

“Фискалне политике су, ипак, ограниченог домета, а посебно у сложеним економским и фискалним околностима, гдје Република Српска има под непосредном контролом само један дио фискалне политике, њене могућности и домети су у значајној мјери умањени”, нагласио је Вишковић.

Он сматра да тренутна и економска и фискална позиција Републике Српске, а посебно политичка позиција, омогућава да пажња буде усмјерена првенствено на структурне реформе, а све са циљем унапређења конкурентности и побољшања продуктивност привреде Републике Српске.

“На свим политикама које нова влада Републике Српске буде проводила, заједнички ћемо радити са пословном заједницом и синдикатом, те свим другим категоријама нашег друштва, на које се предложене политике буду односиле како би обезбједили широк консензус свих заинтересованих”, нагласио је Вишковић, износећи експозе.

Он је рекао да постоје препреке и изазови које је потребно отклонити у наредном периоду, како би унаприједили конкурентност и побољшали продуктивност привреде Републике Српске, што је кључно за побољшање економског статуса сваког појединца.

“Примјера ради, дугорочно посматрано, ништа нам не значи да повећавамо плате због недостатка кадра, а онда нам због неадекватног образовања само додатно пада продуктивност. Хоћу да кажем да мјере морају бити системске и добро припремљене, са јасним циљем дјеловања и унапријед дефинисаним резултатима који се желе постићи”, истакао је мандатар за састав нове владе Српске.

С тим у вези, нагласио је он, кључне препреке које смо идентификовали и на чијем отклањању ће бити акценат нове владе Републике Српске су низак ниво конкурентности и продуктивности привреде, фискално преиздашан здравствени сектор који акумулира неизмирене обавезе, затим неефикасан јавни сектор, неусклађеност образовања и тржишта рада са израженом структурном незапослености, те неодржива демографска слика Републике.

Вишковић је рекао да се, на основу идентификованих препрека, кључне реформске области у фокусу нове владе Републике Српске односе на повећање конкурентности и продуктивности привреде Републике Српске са циљем повећања плата, одржив здравствени систем, те ефикасан укупан јавни сектор,

Кључен реформске области биће и образовни систем и тржиште рада прилагођени потребама привреде, побољшање демографске позиције Републике Српске, затим истраживање, развој, иновације и дигитална економија, те европске интеграције, регионална и међународна сарадња, навео је он.

“Желим да нагласим да је заштита људских права и безбједност наших грађана наш приоритет који је укључен у све наше политике и зато га нећемо посебно издвајати”, рекао је Вишковић.

Он је истакао да заштита људских права подразумијева борбу против криминала и корупције, инсистирање на убрзању судских поступака, посвећеност људским и мањинским правима, осјетљивим групама и социјалној инклузији, те навео да ће посебно инсистирати на залагању за мир, стабилност и безбједност.

“Такође, популација омладине, пензионера, инвалида и борачке категорије су категорије становништва према којима ће се и нова Влада Републике Српске односити са посебном пажњом и уважавањем”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да ће кроз све политике које буде радила ова влада инсистирати на трипартитном социјалном дијалогу и одлуке о кључним политикама ће бити доношене заједно процесом консултација, али ће исто тако тражити одговорност од свих партнера у социјалном дијалогу.

“Реализацијом планираних политика, желимо обезбиједити додатну економску, фискалну и финансијску стабилност Републике, а тиме и дугорочно побољшање положаја свих категорија друштва. 

Повећањем конкурентности и продуктивности привреде до већих плата

Мандатар за састав Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је у Народној скупштини Српске да је осмишљен пакет мјера који би кроз повећање конкурентности и продуктивности привреде Српске требао резултирати повећањем плата радника.

Он је, излажући Програм Владе Републике Српске за период 2018-2022. година, рекао да би смањење оптерећења привреде требало у значајној мјери да повећа конкурентност привреде Републике Српске.

Посебна пажња, како је истакнуто у експозеу, биће посвећена проблему сиве економије кроз планске и редовне контроле пословања привредних субјеката, контроле исплате плата запосленима, те праћење и објављивање података о просјечним примањима и добити по привредним гранама.

“Успоставићемо једноставнији и ефикаснији систем фискализације који подразумијева пренос података са фискалног уређаја путем интернета у реалном времену, а то неће створити додатне обавезе привредним субјектима, јер ће реформа бити финансирана из буџета Републике. Анализе показују да је посебан извор сиве економије везан за исплату плата жна рукеж, што представља извлачење добити из предузећа, која је опорезована само са десет одсто. Због тога ћемо заједно са Владом ФБиХ радити на поновном увођењу опорезивања дивиденде”, рекао је Вишковић.

У циљу олакшања пословања привреди кроз смањење административне оптерећености, истакао је Вишковић, биће извршена реформа Инспектората Републике Српске, обједињујући све инспекције у Републици.

“Тиме ће бити избјегнуте дупле контроле, односно преклапање надлежности општинских и републичких инспекција, а рад Инспектората учињен ефикаснијим и ефективнијим. Сузбијањем сиве економије и редефинисањем пореске политике отвара се простор за повећање плата запослених, односно стимулишу се послодавци да исплаћују веће плате”, нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, питање подстицаја биће системски ријешено доношењем закона о подстицајима.

“Тим законом ће се дефинисати врсте и обим подстицаја, услови за добијање ове врсте подршке, субјекти који остварују право на подстицаје и аутоматизовати поступак расподјеле сходно испуњеним условима, односно креираћемо регистра свих подстицаја”, навео је Вишковић и додао да је потребно пронаћи нову улогу Инвестицоно-развојне банке и Гарантног фонда Републике Српске.

Мандатар је у експозеу истакао да је домаће тржишта капитала и новца у претходних седам година било значајан извор за обезбјеђење финансирања и подршку ликвидности буџету Српске кроз дужничке хартије од вриједности.

“Међутим, тржиште власничких хартија од вриједности није имало своју кључну улогу, односно није било искоришћено као најповољнији извор додатног капитала за развој привредних друштава. Намјера Владе јесте да кроз нове производе и додатну едукацију на тржишту власничких хартија од вриједности, тржиште учинимо привлачнијим, а процедуре ефикаснијим и ефективнијим, омогућавајући да се и награђивање радника врши кроз учешће у власништву привредних друштава”, рекао је Вишковић.

Говорећи о мјерама у свакој од грана привреде, мандатар је истакао да је у области пољопривреде и прехрамбене индустрије циљ организовање системски подржане домаће примарне пољопривредне производње и прехрамбене индустрије.

“У области дрвопрерађивачке индустрије наш циљ је да повећамо степен обраде производа дрвопрерађивача, који ће бити извозно оријентисани и који ће производњу заснивати на савременим технологијама са квалитетним и добро плаћеним кадром”, истакао је Вишковић.

У експозеу је наведено да је циљ у области металске и електро индустрије повећање конкуретности домаћих произвођача и њихових извозних перформанси, а у сектору индустрије текстила, коже и обуће подизање ефикасности и конкурентности кроз технолошки развој и развој конкурентне базне индустрије и властитог производа.

“У области грађевинарства и индустрије грађевинског материјала наш циљ је јачање конкурентности уз коришћење сопствених ресурса, с крајњим циљем да област грађевинарства постане иновативна и задовољава потребе грађана и економије Српске”, нагласио је Вишковић.

Говорећи о плановима у области енергетике, Вишковић је навео да Мјешовити холдинг “Електропривреда Републике Српске” мора да унифицира и оптимизира своје радне процесе и организацију, прилагођену отвореној конкуренцији на слободном тржишту електричне енергије у складу са Трећим енергетским пакетом Европске уније.

Као најзначајније инвестиција у области енергетике које су у току реализације или ће бити реализоване, мандатар је навео изградњу хидроелектрана Дабар, Требиње, Дубровник два, Бук Бијела, Фоча и Паунци.

“У области трговине као стратешки циљеви идентификовано је стварање ефикасног институционалног и законодавног оквира за развој трговине и унапређење и стимулисање конкурентности домаћих привредних друштава и њихових производа”, истакао је Вишковић.

Говорећи о области туризма, мандатар је рекао да је циљ Владе Српске да изузетан природни и културни потенцијал стави у функцију туристичке понуде и усклади га са модерним захтјевима свјетског тржишта.

“Изградња саобраћајне инфраструктуре биће кључни приоритет Владе, а прије свега мислим на изградњу мреже аутопутева, брзих путева, обилазница око већих градова, мостова, рехабилитацију путне и жељезничке мреже, као и реструктуирање и модернизацију жељезничке инфраструктуре”, рекао је Вишковић.  

 

Вишковић: Посебна пажња ефикасности јавног сектора

 

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Народној скупштини Републике Српске да ће посебна пажња владе Српске за мандатни период 2018-2022. година бити посвећена ефикасности укупног јавног сектора.

“Намјера нам је да укупан јавни сектор учинимо ефикаснијим и ефективнијим, јавна предузећа профитабилним извором буџетских прихода, те да промијенимо структуру јавне потрошње, смањујући текућу потрошњу у правцу повећања капиталних издатака”, рекао је Вишковић излажући Програм Владе Републике Српске за мандатни период 2018-2022. година.

Он је додао да ће измјена структуре буџетске потрошње и стварање фискалног простора за повећање јавних инвестиција бити реализовано спровођењем низа мјера које ће имати за посљедицу смањење учешћа потрошње на плате, праведнију и ефикаснију расподјелу подстицаја и укупних социјалних давања, те нову политику обезбјеђења потребног финансирања.

“С тим у вези, успоставићемо Регистар запослених у јавном сектору, укључујући и здравствени систем, а циљ је да се истим обухвате сви запослени у Републици Српској који плату примају из јавних средстава, ради стварања јединствене евиденције броја запослених и транспарентнијег коришћења буџетских средстава за лична примања запослених”, навео је Вишковић.

Он је додао да ће, с циљем ефикасније и ефективније употребе јавних средстава, бити успостављен Регистар подстицаја, који ће обухватити подстицаје на свим нивоима власти у Републици, те Регистар социјалних давања, како би се извршила праведнија расподјела и боље “циљање” свих буџетских давања.

“Као што сам претходно већ истакао, тржиште капитала и тржиште новца Српске су у претходних седам година били значајан извор за обезбјеђење финансирања и подршку ликвидности Буџета Републике Српске кроз дужничке хартије од вриједности”, истиче Вишковић.

Према његовим ријечима, са циљем додатног унапређења тржишта капитала и тржишта новца, те потребе измјене начина на који се ствара јавни дуг, а стављајући приоритет на изворе који имају мању цијену и прилагодљивије услове, Влада Српске ће у наредном периоду посебну пажњу посветити неопходним измјенама законске регулативе, а на тај начин ће се омогућити бржа и јефтинија, нова политика обезбјеђења потребног финансирања.

Вишковић је додао да ће се повећање ефикасности јединица локалне самоуправе спроводити у складу са потребама које искажу јединице локалне самоуправе преко Савеза општина и градова Српске.

“Оно на чему ћемо засигурно радити у наредном периоду односи се на флексибилније процедуре код усвајања ребаланса буџета јединица локалне самоуправе, флексибилност по питању оснивања потребних, нових установа и институција на локалном нивоу и питања запошљавања људи у истим, омогућавања флексибилности у трошењу средстава чије је трошење различитим законским прописима намјенски одређено, рјешавању питања титулара имовине, питањима из Закона о уређењу простора и грађењу и бесплатног приступа подацима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе Српске, те посебно на проблем везан за нормирање броја службеника у јединицама локалне самоуправе у складу са бројем становника на територији исте”, навео је Вишковић.

Он је додао да ће посебна пажња Владе Српске у наредном мандатном периоду бити усмјерена на реформу јавних предузећа.

“Реформу јавних предузећа подијелићемо у три сегмента: јавна предузећа која оптерећују или захтјевају додатна средства из Буџета Републике, чију реформу морамо спровести без одлагања, комунална јавна предузећа у власништву јединица локалне самоуправе, чије реформисање је потребно хитно започети од јединица локалне самоуправе, уз партнерство са Владом Српске, те стратешка јавна предузећа од којих се очекује да буду изузетно профитабилна и буду један од извора прихода Буџета Републике, чија реформа мора да буде пажљиво спроведена у циљу ефикаснијег и продуктивнијег пословања, а све са циљем остваривања значајније добити”, навео је Вишковић.

Он је додао да ће нова влада Српске инсистирати да јавна предузећа буду извор за финансирање буџета, а не његови потрошачи.

Вишковић је најавио и обједињавање Агенције за банкарство Српске, Агенције за осигурање Републике, те Комисије за хартије од вриједности Српске, а све са циљем успостављања ефикаснијег и ефективнијег надзорног тијела.

Говорећи о здравственом систему Српске, Вишковић је оцијенио да је кључни проблем тог система фискално преиздашан и нереформисан здравствени сектор, који акумулира неизмирене обавезе, те посебно подјела надлежности између различитих актера у систему, што онемогућава јасно утврђивање пуне одговорности.

“Дефинисањем јасне одговорности свих актера здравственог система првенствено ћемо извршити повезивање сваке здравствене установе са њеним оснивачем, инсистирајући да оснивач и управљач установом преузме пуну одговорност за њено управљање”, рекао је Вишковић.

Он је додао да, како би се створили услови за увођење здравствених установа и Фонда здравственог осигурања у трезорски систем пословања, те на тај начин повећала фискална одговорност, потребно је прије тога дефинисати и досљедно спровести мјере које ће “зауставити крварење” здравственог система, односно додатно стварање неизмирених обавеза.

“Влада Српске је у претходном периоду заједно са Свјетском банком урадила анализу неизмирених обавеза здравственог система, али с обзиром да из дана у дан неке здравствене установе повећавају износ неизмирених обавеза, извршићемо поновну инвентуру свих обавеза здравственог система. Након што досљедно спроведемо мјере за засутављање 'крварења' здравственог система и извршимо анализу неизмирених обавеза потребно је дефинисати модел и спровести мјере за измирење неизмирених обавеза у здравственом систему”, нагласио је Вишковић.

Он је додао да ће се тек завршетком претходно дефинисаних фаза створити услови за увођење фискалне одговорности и транспарентности у све институције здравственог система, кроз увођење истих у трезорски систем пословања.

“Увођењем фискалне одговорности и транспарентности у здравствени систем, створићемо неопходне услове за спровођење структурних реформских мјера, које ће се заснивати на нормирању и успостављању нове мреже здравствених установа, која ће бити дефинисана у складу са најбољим међународним праксама, те на изналажењу нових модела финансирања здравственог система и дефинисању више 'пакета' здравствене заштите. Намјера нам је да солидарност у систему учинимо праведнијом и да одговорност за систем буде и на појединцу, како би се повећала свијест истих и о потреби превентивног лијечења и очувања здравља”, нагласио је Вишковић.

Он је истакао да, иако је реализација појединих фаза реформе здравственог система условљена претходним завршетком неке друге фазе, Влада Српске ће инсистирати на убрзању динамике реализације свих фаза, тражећи од актера система да паралелно раде на свим оним мјерама које је могуће спроводити одмах у 2019. години.

Вишковић је подсјетио да је Влада у области здравственог система уложила значајна средства у претходном периоду, посебно у изградњу болничких капацитета, од чега је посебно издвојио изградњу и реконструкцију Универзитетског клиничког центра Српске у Бањалуци, те Болнице у Бијељини и Болнице “Србија” у Источном Сарајеву.

“У наредном периоду, наше активности ће и даље бити усмјерене на изградњу и реконструкцију нових капацитета у болничком сектору. У току је тендер за изградњу нове болнице у Добоју, а укупна вриједност инвестиције је 80 милиона КМ. У имплементацији је и изградња, реконструкција и опремање техничко-економског блока Универзитетско клиничког центра Српске, вриједности више од 29 милиона КМ, те Пројекат завршетка изградње и опремања Јужног крила Југ један, у износу од 33 милиона КМ”, рекао је Вишковић.

Он је додао да је у плану и модернизација Универзитетске болнице у Фочи, реконструкција Болнице Градишка, доградња новог дијела објекта Болнице Зворник, те адаптација, реконструкција и доградња Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију “Мљечаница”, Козарска Дубица.

Посебна брига и пажња Владе Српске у претходном периоду била је посвећена популацији пензионера и борачкој полулацији. Иако сам то већ једанпут рекао, желим поново и посебно да истакнем, да ће таква политика бити веома важна одредница и нове Владе Републике Српске”, поручио је Вишковић.

Он је нагласио да неће бити смањиван достигнути обим права ни за једно социјално давање.

“Наша политика ће се заснивати на изналажењу реалних и одрживих извора за повећање обима права и њихово боље циљање, посебно на оне кориснике којима је дато право и више него потребно. А наравно, нећемо се либити ни да укинемо право онима која исто нису заслужили или су га злоупотребљавали у претходном периоду”, истакао је Вишковић.

Он је најавио да ће нова влада Српске, заједно са удружењима проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата, радити на изради Регистра борачких категорија, те и даље наставити да пружа подршку запошљавању дјеце из категорије породица погинулих бораца.

“У наредном мандатном периоду, покренућемо поново Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у Републици Српској”, рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је овој години Влада Републике Српске донијела одлуку о одобрењу пласмана средстава за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота кроз мјесечно новчано примање.

“Мјесечно новчано примање је новчана помоћ борцима са навршених 65 година којима стаж осигурања и посебан стаж у двоструком трајању износи 15 или више година, а који нису и не могу бити корисници пензије по пропису из пензијско-инвалидског осигурања, јер не испуњавају прописане услове. Нова Влада Републике Српске ће обезбједити правни основ да би се и у наредним годинама вршила исплата мјесечног новчаног примања”, поручио је мандатар.

Како би додатно повећали ефикасност укупног јавног сектора Српске, истиче Вишковић, Влада Српске ће у наредном мандатном периоду посебну пажњу посветити и анализи и ревизији свих пренесених надлежности са Републике Српске на БиХ.

“Наша намјера је да у потпуности поштујемо слово Дејтонског мировног споразума и да радимо на враћању свих надлежности које су нам накнадно одузете. Наставићемо бескомпромисно да бранимо сваку надлежност Републике Српске, а у наредном периоду бићемо посвећени враћању надлежности које су пренесене на БиХ ниво правним насиљем високих представника. Преиспитаћемо власништво над институцијама на нивоу БиХ, које су основане из средстава Републике Српске”, истакао је Вишковић.

 

Потребно унаприједити Закон о раду

 

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини Српске да је након двије године примјене новог Закона о раду потребно иновирати и унаприједити законски оквир, те донијети стратегију безбједности, заштите и здравља на раду.

Вишковић је рекао да су му, радећи на изради Смјерница за развој привреде, готово сви привредници, без обзира на привредну грану из које долазе, истицали проблем недостатка квалитетне радне снаге.

“Образовање треба да подстиче иновације, критичко размишљање и предузетништво и да обезбјеђује младима потребне вјештине како би били глобално конкурентни, што је кључни покретач развоја”, рекао је Вишковић, излажући Програм Владе Републике Српске за период 2018-2022. година.

Наводећи да је прилагођавање образовања и тржишта рада потребама привреде континуиран процес и да га није могуће спровести у наредне двије или три године, Вишковић је рекао да ће реформа ове области повећати конкурентност и продуктивност привредних субјеката и довести до боље алокацију ресурса који се тренутно улажу у образовање кадра, за којим привреда нема потребу.

На тај начин, нагласио је мандатар, боље образовање и ефикасније тржиште рада смањиће и административне трошкове, као и трошкове обуке коју тренутно имају привредни субјекти, а уједно ће учинити ефикаснијим и ефективнијим укупан систем образовања и тржишта рада.

У области рада и запошљавања и даље основни проблем, сматра мандатар, представљају високе стопа незапослености и економске неактивности радно способног становништва.

Он је указао да и даље постоје приговори пословне заједнице на недовољну флексибилност радног законодавства иако је примјеном Закона о раду из 2016. године дошло до смањења ригидности у поступцима запошљавања, остваривања и заштите права по основу рада, те отпуштања.

У експозеу је наведено да социјални дијалог представника послодаваца и синдиката, нарочито на најнижим облицима организовања, није довољно изражен, што резултира у релативно малом броју закључених колективних уговора на нивоу послодавца и нивоу подручја, области или гране.

Мандатар је подсјетио да је ради утврђивања стања у области примјене Закона о раду, одржано више јавних расправа о његовој примјени, израђен Извјештај о анализи примјене тог закона и да је закључено да ће тај извјештај бити основ за будуће интервенције у закону.

Он је нагласио да ће реформа тржишта рада бити употпуњена реформом Завода за запошљавање Републике Српске, са циљем да се смањи административна оптерећеност Завода јер треба бити у пуној функцији посредовања у запошљавању и спровођења мјера активне политике запошљавања.

Према његовим ријечима, треба осигурати бољу повезаност између мјера за подршку запошљавању и програма социјалних давања. Посебна пажња биће посвећена сређивању евиденција Завода на начин да лица која активно траже посао буду одвојена од оних који су на евиденцији Завода ради остваривања других права, а остваривање права на бесплатно задравствено осигурање пренијети на Фонд здравственог осигурања.

“Предуслов за реализацију ове мјере је измјена Закона о здравственом осигурању Републике Српске”, истакао је Вишковић у обраћању посланицима.

У циљу боље повезаности образовања са потребама тржишта рада, уписна политика биће креирана у складу са потребама послодаваца, истакнуто је у експозеу.

“Инсистираћемо на досљедној примјени Закона о средњем образовању и васпитању, који омогућава да у средњим стручним и техничким школама струке и занимања се могу изводити у дуалном систему образовања, у складу са наставним плановима и програмима одређене струке и занимања”, нагласио је Вишковић.

Он је навео да је у области високог образовања потребно посебну пажњу посветити побољшању квалитета високог образовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана