Вишковић: Ускоро комисија за Сребреницу

Срна
Вишковић: Ускоро комисија за Сребреницу

Хан Пијесак - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће комисија за Сребреницу бити формирана врло брзо. "Активности су у току и надам се да ћемо врло брзо имати ту комисију", рекао је Вишковић новинарима на Хан Пијеску.

Он је појаснио да је ријеч о међународној комисији, да су тренутно у току разговори са међународним експертима који имају одређене услове под којима раде.

Влада Републике Српске донијела је прошле године одлуку да буде формирана комисија с циљем цјеловитог и истинитог сагледавања догађаја у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године

На сајту Владе Српске објављено је да је Народна скупштина Републике Српске одбацила 14. августа, гласовима свих присутних посланика /70/ извјештај комисије о догађајима у Сребреници и око ње из 2004. године, коју је формирала тадашња влада, а који је састављен према налозима високог представника Педија Ешдауна.

Влада ће помоћи дрвопрерађивачима ради запошљавања локалног становништва

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће Влада Српске помоћи дрвопрерађивачима на Хан Пијеску с циљем задржавања и повећања броја запослених у овој општини, а првенствено локалног становништва.

Након разговора са начелником општине Хан Пијесак Владом Остојићем, Вишковић је рекао да ће Влада Српске одобрити дрвопрерађивачима додатне количине дрвних сортимената, додајући да је већ задужио директора Шумског газдинства /ШГ/ "Височник" са Хан Пијеска Јанка Голијана и вршиоца дужности директора "Шума Републике Српске" Зорана Стојчића да размотре ту могућност.

"Они сматрају да имају значајан етат који њихово ШГ жВисочникж сијече, а који износи око 120.000 метара кубних дрвета на годишњем нивоу", рекао је Вишковић новинарима.

Он каже да по расподјели, према критеријуму који је сачинило надлежно министарство, дрвопрерађивачима на Хан Пијеску припада око 30.000 метара кубних.

Према његовим ријечима, руководство општине Хан Пијесак сматра да би дрвопрерађивачи са овог подручја требало да добију бар 40.000 до 45.000 метара кубних дрвета, што ће бити разматрано.

"Проблем за Хан Пијесак представља то што буџет ове локалне заједнице добрим дијелом зависи од концесије која се издваја за дрвне сортименте, односно из тог дијела. Надлежни у општини су сваке године достављали Влади Српске, односно ресорном министарству план утрошка тих средстава", рекао је Вишковић.

Он је навео да је члан закона који се односи на утрошак средстава од ове концесије стриктан, јер каже да се средства могу трошити само за одређене потребе.

Вишковић је појаснио да ће општина Хан Пијесак моћи та средства користити и за неке друге потребе, а не само како је прописано одређеним чланом закона, а да ће Влада Републике Српске у наредном периоду измијенити тај члан.

"Измијенићемо тај члан, тако да ћемо, не само Хан Пијеску, већ и другим локалним заједницама омогућити да та средства користе и за неке друге потребе", рекао је Вишковић.

Он је навео да га је начелник општине Хан Пијесак упознао о реализацији пројеката који се, према програму Владе Српске, спроводе у овој локалној заједници, а односе се на Соколски дом, Дом културе, те на пројекте који се тичу развоја туризма у овој општини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана