Višković: Neprihvatljivo da ministar imenuje komisiju

Srna
Višković: Neprihvatljivo da ministar imenuje komisiju

Banjaluka - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Repulike Srpske Radovan Višković smatra neprihvatljivim da resorni ministar imenuje komisiju za reviziju glavnog, dopunskog i tehničkog-rudarskog projekta kako je to predviđeno Prijedlogom zakona o rudarstvu Republike Srpske.

Višković je rekao da takvu odredbu kao čovjek i privrednik nije mogao da prihvati.


“Nije dobro uplitanje u politiku”, ocijenio je Višković tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu zakona o rudarstvu Republike Srpske.

On je rekao da komisiju treba da imenuju ljudi koji imaju licence i koji mogu da vrše reviziju.

“Koncesionar će birati one koji će vršiti reviziju, a revidiran projekat će biti dostavljan resornom ministarstvu, kao i do sada, na odobravanje i dalje implementiranje”, rekao je Višković.

On je dodao da naknada za troškove izdavanje licence fizičkim licima iznosi 150 KM, ali da treba sniziti naknade za izdavanje licence pravnim licima koje iznose 1.000 KM po jednoj licenci.

“Naš prijedlog je da ona bude 300 KM. To je dovoljno, jer privredna društva iz rudarske branše neće imati jednu, već tri, pet i do sedam licenci. Nadam se da će biti prihvaćeni amandmani na ovaj zakon i da će on neke stvari sistemski popraviti, omogućiti lakši rad koncesionarima i bolju kontrolu”, rekao je Višković.

Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da je Klub SDS-SRS Repulike Srpske podnio amandman na član 28 prijedloga ovog zakona i da, prema njihovom prijedlogu, poslove revizije glavnog, dopunskog i tehničko-rudarskog projekta treba da vrše licencirana pravna lica.

On je dodao da treba uvesti institut godišnjeg rudarskog izvještaja koji bi podnosile firme iz ove oblasti državi koja daje koncesiju.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo rekao je da će Klub poslanika PDP-a podnijeti nekoliko amandmana kako bi se unaprijedilo ovo zakonsko rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana