Višković: Ako ne može rezervni sastav, može Žandarmerija

Srna
Višković: Ako ne može rezervni sastav, može Žandarmerija

Bijeljina - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će Srpska, ako ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i u svijetu.

"U ovom momentu sklonićemo taj zakon iz procedure, ali već imamo smjernicu kako dalje i mi ćemo naše bezbjednosne snage osposobiti da štite građane Republike Srpske, a te snage zvaće se onako kako se zovu u svakoj državi", rekao je Višković novinarima tokom posjete Bijeljini.

On je ocijeno da se oko ovog zakona podigla velika fama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske odlučilo je da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava Srpska, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Tako će, radi boljeg funkcionisanja Jedinice za podršku biti promijenjen naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži period radi konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku, pojašnjavaju iz MUP-a, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, povlače se članovi koji se odnose na rezervni sastav policije, a MUP će u budućem periodu ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za njegovo uvođenje.

Višković: Ubrzati ulazak Srbije kao strateškog partnera u kompaniju "Orao"

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas da će Vlada Srpske ove sedmice uputiti dopis Vladi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se ubrzaju procedure oko ulaska Srbije kao strateškog partnera u kompaniju "Orao" u Bijeljini.

Ministarstvo odbrane Srbije nabavilo je dosta aviona i helikoptera i nama je interesantno da dovedemo žOraož u poziciju da u narednom periodu servisira te letjelice", rekao je Višković nakon posjete "Orlu".

Prema njegovim riječima, riječ je "migovima 29" i helikopterima "Mi 8", "17" i "35".

To je šansa koju vidimo jer je čak u ugovoru koji je Srbija pravila sa Rusijom i Bjelorusijom prilikom isporuke tih aviona i helikoptera stajala klauzula da će remont i dalju brigu o njihovom održavanju raditi žOraož", istakao je Višković.

On je naveo da su pregovori sa Srbijom u poodmakloj fazi i izrazio nadu da će biti vrlo brzo okončani, sa definisanim obavezama.

"Ono što bude obaveza Vlade Republike Srpske mi ćemo uraditi u najkraćem mogućem roku", poručio je Višković i najavio i finansijsku pomoć koja će "Orlu" sigurno trebati za dobijanje licenci za vrlo zahtjevne remonte motora.

Višković je pohvalio kompaniju "Orao", navodeći da je i sam učestvovao u njenom preseljenju iz Rajlovca, kod Sarajeva, u Bijeljinu nakon Dejtonskog sporazuma.

Prema riječima Viškovića, "Orao" može da obezbijedi budućnost za sadašnjih 406 zaposlenih, ali i za još mnogo više radnika.

Direktor fabrike "Orao" Biljana Marković zahvalila je Viškoviću što je prihatio njihov poziv i na licu mjesta se upoznao o svim kapacitetima, performansama, ljudskim i materijalnim resursima ove kompanije koja zapošljava 406 radnika.

Markovićeva je rekla novinarima da je premijera upoznala o tekućim i dugoročnim problemima u poslovanju "Orla" da bi Vlada donosila strateške odluke sa razumijevanjem situacije u kojoj se nalazi ova specifična firma, koja je jedina u domenu namjenske industrije u Republici Srpskoj uspjela da sačuva kapacitete i baštini tradiciju dugu 75 godina.

"Za dugoročno obezbjeđivanje poslova, jer sada se radi o motorima koji su već istorijske kategorije, žOraož mora da ulazi u obezbjeđivanje licenci za neke nove tipove motora za helikoptere i avione", rekla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, kvalifikaciona struktura zaposlenih u kompaniji je izuzetna, sa velikim brojem visokoobučenih radnika, inženjera i tehničara vazduhoplovnog osoblja, što je kadar koji se teško nalazi na tržištu.

U nastavku posjete Bijeljini premijer Višković sastaće se sa privrednicima iz regije u Etno-selu "Stanišići".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana