Вигемарк: Стручњаци у Бриселу и чланице Уније оцјењиваће одговоре

Срна
Вигемарк: Стручњаци у Бриселу и чланице Уније оцјењиваће одговоре

Сарајево - Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Сарајеву да ће, након што БиХ 28. фебруара преда одговоре на Упитник Европске комисије, стручњаци у Бриселу и земље чланице ЕУ оцијенити њихов садржај.

"Сумњам да ће ико оспоравати поријекло, односно изворе података, а уколико буде било потребе за било каквим појашњењем, биће достављена додатна питања не само тијелима која су задужена за статистику него и свим тијелима управе која су учествовала у изради одговора", рекао је Вигемарк новинарима.


Када је ријеч о статистичким подацима у одговорима на Упитник, Вигемарк каже да нагласак не треба да буде само на капацитетима Агенције за статистику БиХ и ентитетским заводима за статистику, него на свима који прикупљају статистичке податке и располажу њима.

"Статистичке податике имате и на нижим нивоима – општинама и кантонима, школе, универзитети, сви они имају одређене статистичке податке", прецизирао је Вигемарк.

Он је оцијенио битним ефикасност прикупљања података и њихову тачност, односно да дају тачан приказ стања у једној земљи.

"У овом тренутку то је доста тешко, али мислим да то нема везе са капацитетима, да због неких других разлога у БиХ не знате или тешко можете утврдити колико имате запослених, односно незапослених, колико људи имате у јавном сектору и слично", закључио је Вигемарк.

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ учествовао је на конференцији којом је обиљежен почетак новог твининг пројекта који финансира ЕУ - "Подршка реформи статистичког система у БиХ".

Вигемарк: Статистички подаци воде ка потребним реформама

Поуздани статистички подаци изузетно су важни за сваку земљу која жели да постане чланица ЕУ, јер су они кључни за одређивање врста реформи које би требало спровести, рекао је данас у Сарајеву шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.
У изјави медијима поводом данашње конференције којом је обиљежен почетак новог твининг пројекта који финансира ЕУ - "Подршка реформи статистичког система у БиХ", Вигемарк је рекао да Унији представља задовољство што може да настави своју подршку Агенцији за статистику БиХ и заводима за статистику Републике Српске и Федерације БиХ.

Истичући важност статистичких података за дугорочно планирање, када је ријеч и о недавно објављеној Стратегији ЕУ за западни Балкан, Вигемарк је поручио да је статистика једно од питања које не треба политизовати.

Директор Републичког завода за статистику Српске Радмила Чичковић од овог пројекта очекује јачање капацитета како би се могли примјењивати стандарди у многим статистикама, те проширење обима статистичких истраживања.

Наводећи да европска перспектива подразумијева јачање статистичких капацитета и примјену стандарда, Чичковићева је подсјетила да су претходни пројекти помогли устпостављање европског система рачуна, успостављању интегрисаног система социјалне заштите и развоју статистичког регистра.

Директор Агенције за статистику БиХ и вођа твининг пројекта Велимир Јукић навео је да ова врста пројеката представља помоћ ЕУ земљама које су на путу да постану чланице, у смислу усвајања европских стандарда и приближавања правној тековини Уније.

Јукић је рекао да је овај пројект значајан за БиХ јер би путем реализације његових циљева требало да буду остварени резултати у неколико подручја статистике, укључујући и показатеље развијености регија.

Он је додао да ће овим пројектом бити унапријеђен и статистички пословни регистар БиХ који је значајан, не само за економију, већ и за институције и стручну јавност.

Твининг пројект "Подршка реформи статистичког система у БиХ" финансира ЕУ са 1,5 милиона евра из Инструмента претприступне помоћи - ИПА 2015, а у наредна 24 мјесеца спроводиће га Статистика Данске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана