Вигемарк: Прошла су времена наметнутих рјешења

Срна
Вигемарк: Прошла су времена наметнутих рјешења

Бањалука - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк поручио је да су прошла времена наметнутих рјешења међународне заједнице и да БиХ мора показати да је способна постићи договор о тешким политичким питањима.

Вигемарк је истакао да је то суштина једне демократске и суверене земље, те подсјетио да је БиХ поднијела захтјев за чланство у ЕУ, а да ће
Европска комисија наредне године представити своје мишљење о том захтјеву.

“Процес придруживања ЕУ захтијева разумијевање свих институција, влада и парламената да ту не можете бирати шта вам се свиђа, а шта не, гдје само неке ствари требате урадити док истовремено избјегавате рјешавање питања која могу бити врло тешка и укључују велике, па можда чак и болне промјене”, рекао је Вигемарк за “Независне новине”.

Он је додао да се, нажалост, понекад примјећује да власти на различитим нивоима, укључујући многе политичаре, вјерују да је некако неко други тај који треба преузети одговорност за европске интеграције, а не они.

Вигемарк је навео да треба наставити започете разговоре стручњака и политичких странака о новом низу социоекономских и реформи у области владавине права, као и да нови сет реформи треба узети у обзир ставове пословне заједнице и цивилног друштва.

Говорећи о дијалогу политичких странака о измјенама Изборног закона БиХ, Вигемарк је напоменуо да и поред више од 40 састанака на радном нивоу, као и неколико састанака с водећим страначким челницима у ФБиХ, политички актери нису могли постићи компромис.

“Током напора ЕУ и САД да омогуће разговоре, стручњаци Венецијанске комисије који су били укључени у један дио преговора с политичким странкама истакли су да постоји законски основ за Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ да утврди расподјелу мандата за Дом народа ФБиХ. При томе је то познато свим учесницима у преговорима. Не морам ни наглашавати да смо континуирано истицали да ЦИК треба дјеловати као независна институција одговорна за изборни процес, те да увијек мора дјеловати у постојећем уставном и правном оквиру”, рекао је Вигемарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана