Вигемарк: Европски пут треба бити једна од кључних тема предизборне кампање

Агенција
Вигемарк: Европски пут треба бити једна од кључних тема предизборне кампање

Сарајево - Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Босни и Херцеговини и специјални представник ЕУ амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк изразио је наду да ће предизборна кампања у Босни и Херцеговини узети у обзир питање око којег се сви политички лидери слажу, а то је напредак на европском путу.

Како је рекао, имајући у виду да је чланство у ЕУ једно од стратешких циљева БиХ те да већина грађана БиХ то и жели, онда напредак на европском путу и треба бити једна од кључних тема предизборне кампање.

По његовом мишљењу, сасвим је оправдано да се о овом питању разговара током предизборне кампање тако да гласачи могу постављати питања политичким странкама и њиховим лидерима о начинима на које планирају остварити напредак на европском путу.

- Напредак на европском путу је питање много шире од избора, то је генерацијско питање које ће одредити будућност за младе и будуће нараштаје у БиХ - казао је Вигемарк, додајући да није тајна да се млади питају да остану или одселе из ове земље.

О томе је, каже, већ разговарао са великим бројем људи током посјета различитим градовима у БиХ те да многи имају намјеру остати у БиХ, али да истичу питање европских интеграција као једно од кључних.

Стога је грађанима БиХ поручио да постављају питања, уз напомену да се нада да ће овај пут политичари давати одговоре који су мало шири од онога на што се тренутно фокусирају, а то су "традиционалне" етничке и националне теме које нису толико битне.

Подсјетио је на Заједничку изјаву о опредијељености политичких лидера у БиХ за подузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања БиХ Европској унији, а када је ријеч о основном предмету интересовања у БиХ, то је, по Вигемарку, владавина права и независно правосуђе.

- То су теме које и ЕУ наглашава и апсолутно су нужне уколико БиХ тежи да постане чланица ЕУ. То није неки циљ у будућности, који није надомак, већ нешто на чему се одмах треба почети радити - нагласио је те додао да је, у том контексту, потребно престати са политизацијом правосуђа.

Исти принципи, сматра Вигемарк, вриједе и за реформу јавне управе.

- Требамо видјети јавну управу која је ефикасна, непристрасна и професионална и која ће омогућити напредак у процесу ЕУ интеграција - истакао је.

Коментаришући процес реформи у БиХ уопште, шеф Делегације ЕУ је казао да ће значајан дио реформи тек у наредних годину или двије показати праве резултате. Констатовао је да су одређена побољшања у неким привредним гранама већ видљива, наводећи да је извоз рекордан, индустријски раст конзистентан, док су камате најниже од оснивања Централне банке БиХ прије 20 година.

- Ипак, све то још увијек није довољно да се створе нова радна мјеста. Превелики је број оних који раде на црно, превише је намета и пореза које послодавци плаћају ако желе некога запослити - додао је.

Напоменуо је да се чини као да се значајан дио процеса ЕУ интеграција одвија на високом нивоу који укључује политичаре, државне службенике и бирократе, међутим, истиче, права се промјена, поготово када се ради о реформама, може десити само на локалном нивоу јер се ту виде резултати. 

Указао је и на чињеницу да је корупција још увијек присутна у великој мјери, што онемогућава повољну пословну климу која би донијела више приватних инвестиција, домаћих и страних.

Вигемарк је подсјетио и на разговор предсједника Европске комисије Жаан-Клауде Јункера са предсједавајућим Пресдједништва БиХ Драганом Човићем прошле седмице у Бриселу, када је Јункер изјавио да БиХ мора наставити са реформама, гдје је, прије свега, мислио на социјалне и економске реформе те реформе правосуђа.

Иако, како је рекао, разумије да се многи питају које су добробити ових реформи, амбасадор не жели апеловати на стрпљење грађана, који су у протеклих 20 и више година показали невјероватно стрпљење.   

- Међутим, то је као градња моста преко ријеке. Дошли сте до пола, а да би прешли преко ријеке, морате изградити и другу половину или се вратити назад. Али, нема повратка назад на европском путу - подвукао је.

Шеф Делегације ЕУ оцијенио је да је БиХ током протекле двије-три године доста напредовала када су у питању ЕУ интеграције, напомињући да је битан корак био подношење апликације за чланство у ЕУ, док је сада важно финализовати активности у вези са Упитником Европске комисије.

Вигемарк сматра да све ове ствари долазе у правом тренутку за БиХ, иако је прошле године изгубљено извјесно вријеме на "препуцавања" политичких лидера, због којег сви они требају сносити одговорност.

Нагласио је да ће 2018. година без сумње бити изузетно важна година, не само за БиХ, већ и за цијели Балкан, напомињући, у том контексту, да ће Европска комисија данас презентовати Стратегију за проширење ЕУ која ће покривати западни Балкан.

Сада ће то, каже Вигемарк, бити један од главних приоритета за ЕУ, што је само по себи, важно. Истакао је да ће се у Европи сада водити велика дебата и дискусија о њеној будућности, јер ће и земље ЕУ морати проћи кроз одређене промјене уколико ће примати нове чланице.

По њему, за БиХ можда није најбоље да се све то дешава у изборној години, али мишљења је да то истовремено може бити тест за политичке странке и њихове лидере да виде да ли заиста могу задржати европски пут као приоритет.

Политичким лидерима у БиХ поручио је да наставе радити на европском путу јер БиХ има прилику да сустигне сусједне земље, док ће међународна заједница бити на располагању да помогне колико је могуће.  

У разговору за Фену осврнуо се и на регионалну сарадњу те констатовао да је она неопходна, због чега би све земље у регији требале ријешити гранична питања, на начин на који је то БиХ урадила са Црном Гором.

- Искористите све синергије које постоје јер ЕУ заиста жели посматрати западни Балкан као групу земаља јер имате много више заједничког од оног што вас раздваја - закључио је шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана