Вигемарк: БиХ може постати чланица уније, али уз испуњавање низа захтјева

Срна
Вигемарк: БиХ може постати чланица уније, али уз испуњавање низа захтјева

Источно Сарајево - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће Европска комисија, највјероватније, донијети одлуку да БиХ може постати чланица ЕУ, с тим да постоји цијели низ корака и захтјева који се морају испунити.

Он је рекао новинарима да се ускоро очекује мишљење Европске комисије о одговорима БиХ на додатна питања из Упитника, али да не може прецизирати тачан датум.

Вигемарк је подсјетио да је у припреми мишљење о одговорима на апликацију за чланство, коју је БиХ поднијела прије три године.

Као домаћин дебате у оквиру пројекта "ПрЕУзми иницијативу" о могућностима и изазовима процеса приступања ЕУ, Вигемарк је навео да је желио да чује директно од грађана које су њихове потребе, као и да каже нешто више о процесу европских интеграција, те које су користи које чланство ЕУ доноси грађанима.

Он је подсјетио да су овакви директни разговори са грађанима почели прије годину дана, додајући да је разговарао са привредним произвођачима, те имао сусрете са студентима свих јавних универзитета у БиХ.

Према његовим ријечима, ЕУ је пружила подршку у реконструкцији објекта Тужилаштва у Источном Сарајеву, те збрињавању социјално угрожених категорија становника, као и пољопривредницима.

Координатор Европске мреже предузетништва у Дирекцији за развој малих и средњих предузећа Црне Горе Љиљана Белада истакла је да чланство у ЕУ, осим много бенефита, подразумијева и много обавеза, те да је врло важна припрема и усаглашавање са критеријумима ЕУ.

"За даље искораке неопходно формирање Савјета министара"

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас да се тешко може очекивати да ће, у ситуацији и околностима у којима је БиХ, бити разматране одређене препоруке и анализе у контексту даљих искорака према чланству БиХ у ЕУ без формираног Савјета министара и Владе Федерације БиХ.

Вигемарк је изразио увјерење да ће то бити наглашено и у мишљењу Европске комисије о напретку БиХ.

"Након што буде објављено мишљење, наших 28 земаља чланица ће одлучивати који ће бити наредни корак. То ће бити јако тешко без формираних власти, прије свега Савјета министара", рекао је Вигемарк новинарима у Источном Сарајеву уочи дебате о изазовима и могућностима процеса приступања ЕУ, која се одржава у оквиру пројекта "прЕУзми иницијативу".

Специјални представник ЕУ позвао је све стране да одбаце било каква условљавања за формирање власти, те додао да мора постојати међусобно разумијевање о наредним корацима.

"Постигнута је принципијелна сагласност, а наредни корак би био да се та питања и конкретизују. Извршна власт се мора успоставити и мора се имати управа над овом земљом. У изостанку тијела, у постојању вакуума, отвара се прилика за неке друге снаге да попуне празан простор који може довести до неких нежељених дешавања", упозорио је Вигемарк.

Он је нагласио да су ЕУ потребни партнери, а у БиХ то су грађани са којим ће данас у Источном Сарајеву разговарати шта је важно у контексту европских интеграција, који су бенефити, зашто је важно да грађани о томе буду упознати, да прате овај процес, надајући се да ће то донијети побољшање у њиховом свакодневном животу и омогућити останак у БиХ.

Вигемарк је најоштрије осудио пријетње смрћу упућене главном тужиоцу БиХ Гордани Тадић и члановима Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

"Ми са своје стране то, као и говор мржње на друштвеним мрежама, снажно осуђујемо. То је директно супротстављено неким европским стандардима и вриједностима. И ми у својим земљама имамо одређену реторику која понекад заиста зна бити напета, што није добро посебно у околностима политичке неизвјесности када се може злоупотријебити", рекао је Вигемарк.

Он је нагласио да је свакој земљи потребно професионално, независно правосуђе у којем нема никаквог, чак ни политичког утицаја.

Вигемарк је оцијенио да у БиХ није лако радити посао судије и тужиоца, посебно када је ријеч о осјетљивим предметима попут организованог криминала и тероризма.

"Корупција је једна од најозбиљнијих пошасти која дословно урушава комплетну друштвену структуру у овој земљи. ЕУ подржава различите пројекте и конкретан рад институција, укључујући и Агенцију за превенцију и сузбијање корупције, на нивоу БиХ. У мишљењу Европске комисије веома јасно биће истакнуте теме које ће нагласити важност постојања успјешних резултата у процесуирању предмета корупције на највишем нивоу", навео је Вигемарк.

Он је рекао да ће успјешно процесуирање ових предмета показати да нико није изнад закона пред којим сваки грађанин мора бити једнак.

Вигемарк истиче да Високи судски и тужилачки савјет БиХ, који има функцију надзора над правосуђем, никако не смије дозволити било какву могућност корупције у свом раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана