Verbalni delikt uvode u pravosudni sistem?

Ž. D.
Verbalni delikt uvode u pravosudni sistem?

Sarajevo - Disciplinska komisija VSTS-a juče je obavila glavnu raspravu u disciplinskom postupku koji se vodi protiv tužioca Miroslava Janjića zbog njegovih istupa u javnosti, čime je, kako navodi disciplinski tužilac, prekršio norme vršenja dužnosti u Sudu i Tužilaštvu i van ovih institucija.

Iznoseći razloge za tužbu, disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović je rekao da su Janjićevi medijski istupi nakon presude ratnom komandantu Armije RBiH Naseru Oriću u kojima je rekao "da bi Sud bio Sud, u njemu moraju biti i Srbi", narušili i potkopali povjerenje u pravosuđe.

- Taj komentar je nanio štetu. Živimo u podijeljenom društvu. Ako tužilac ovako komentariše stanje, šta možemo očekivati od političara. Taj istup se može posmatrati kroz nacionalističku prizmu u jeku nepovjerenja u pravosuđe. Komentarom nije čuvao dignitet pravosuđa - kazao je Hadžiomerović.

Tužilac Miroslav Janjić je rekao da se ovom tužbom traži kažnjavanje za javno izneseno mišljenje u neformalnoj komunikaciji sa novinarom i da se na ovaj način uvodi verbalni delikt.

- Ovo je komentarisanje pojava, za to se ne može disciplinski odgovarati. To bi bilo suprotno praksi. Bilo je i ranijih odluka suda i komentarisanja, a nije se reagovalo - rekao je Janjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana