Венецијанска комисија: Рјешење у рукама домаћих власти и законодаваца

Глас Српске
Венецијанска комисија: Рјешење у рукама домаћих власти и законодаваца

Сарајево - Званичници Венецијанске комисије нагласили су данас у Сарајеву да су рјешења измјена Изборног закона БиХ у рукама домаћих власти, посебно законодаваца у чијој је надлежности усвајање.

Они су у разговору са замјеницима предсједавајућих Представничког дома и Дома народа парламента БиХ Шефиком Џаферовићем и Сафетом Софтићем констатовали да је све мање времена за постизање компромиса водећих политичких партија у БиХ и за усвајање прихватљивог рјешења којим би били избјегнутии очекивани проблеми у примјени резултата избора који ће бити одржани у октобру, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.


Џаферовић и Софтић сагласили су се са оцјеном да је, након што је Централна изборна комисија БиХ расписала опште изборе, сужен маневарски простор за постизање договора о измјенама Изборног закона БиХ.

Они су изнијели став да наставак разговора, који се воде уз медијацију представника ЕУ и САД, а у које су се укључили и представници Венецијанске комисије као савјетодавног тијела Савјета Европе, шаље поруку да могућност договора постоји и да БиХ након општих избора у октобру неће ући у кризни период у вези са примјеном изборних резултата.

Наглашено је да је приоритетна обавеза Парламентарне скупштине БиХ да усвоји измјене Изборног закона БиХ и да законодавна процедура у оба дома неће представљати проблем, уколико буде постигнут политички договор о овом важном питању.

У вези са тим речено је да треба бити упоран у трагању за рјешењима, те изражена нада да ће код политичких представника укључених у разговоре превладати разум и воља да буде ријешено ово питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана