“Велики брат” на граничним прелазима

Ведрана Кулага
“Велики брат” на граничним прелазима

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ издвојила је готово 2,5 милиона марака за набавку, испоруку и инсталирање видео-надзора на граничним прелазима и објектима које користи та управа, а нова опрема би требало да ускоро буде постављена.

Гранични прелази у БиХ одавно су под лупом бројних институција и парламентарних комисија које су задужене да воде бригу о стању на граници. Раније анализе су показале да нешто више од 20 одсто прелаза има услове за добар рад, док на појединима нема ни контролних кабина, просторија за задржавање и детаљније провјере, вага, видео-надзора и сигнализације, што ствара велике потешкоће путницима, шпедитерима и граничарима. Стандарде задовољавају углавном новоизграђени гранични прелази и међународни аеродроми, а надлежни вјерују да ће нови уговорени посао за постављење видео-надзора побољшати безбједност, али и транспарентност рада.

УИО БиХ је крајем прошле године објавио одлуку о избору најповољнијег понуђача у отвореном поступку за набавку, испоруку и инсталирање видео-надзора на објектима које користи Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Одлуком директора од 3. септембра одобрено је спровођење отвореног поступка за прибављање понуда, а најповољнијом понудом оцијењена је она коју је доставила група понуђача - Агенција “Камир” из Широког Бријега и “Проинтер” из Бањалуке, чија укупна цијена износи 2,49 милиона марака са ПДВ-ом.

Видео-надзор би требало да буде постављен на око 30 локација, односно објеката које користи Управа, а изабрани понуђач, како је наглашено у тендерској документацији, има 210 календарских дана од потписивања уговора да испоручи и инсталира видео-надзор.

Критеријум за додјелу уговора о постављању видео-надзора на граници је, према наводима надлежних, била најнижа цијена, а у документацији је наведено да је новац за ту набавку планиран у буџету УИО за 2018. годину.

Да је потребно улагати у границу, често истичу и у Граничној полицији БиХ, која провјере обавља на 83 гранична прелаза, од чега је 55 међународних граничних прелаза и 28 прелаза за погранични саобраћај. Неадекватно стање инфраструктуре у погледу испуњавања минималних стандарда када је ријеч о опремљености, како су истакли, утиче на отежано извршавање послова граничне провјере.

Гаранција

Понуђачи су, према наводима из тендерске документације, дужни да издају гаранцију на испоручену и уграђену робу и то минимално за 12 мјесеци од дана примопредаје. Минимални услови које понуђачи морају да испуне када је у питању техничка и професионална способност су да су у посљедње три године уредно извршили најмање један такав уговор или више, а чија вриједност износи минимално два милиона КМ.

Неки од прелаза гдје ће бити постављен видео-надзор

* Козарска Дубица

* Костајница

* Градишка

* Брод

* Велика Кладуша

* Вардиште

* Орашје

* Клобук

* Каракај

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана