Velike polemike austrijskih medija na intervju Štrahea za RTRS

RTRS
Velike polemike austrijskih medija na intervju Štrahea za RTRS

Intervju, koji je austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahe dao za RTRS krajem septembra prošle godine, tek sada je izazvao polemike u ovoj zemlji.

Opoziciona liberalna partija "Neos" objavila je da je Štrahe tada, navodno, izjavio kako se zalaže da se Republici Srpskoj da pravo na secesiju od BiH.

To su prenijeli i pojedini austrijski mediji. Iako Štrahe ovo nije rekao, od njegovih stavova distancirala se i austrijska vlada.

Lavinu je pokrenula mala opoziociona partija Neos, koja je, na internetu pronašla Štraheov intervju star tri i po mjeseca, rekavši da on zagovara otcjepljenje i nezavisnost Republike Srpske.

Priču je odmah, bez provjere, prenio i ugledni bečki list "Standard", na čijem je portalu objavljen tekst njihove dopisnice iz Sarajeva pod bombastičnim naslovom: "Štrahe protiv države Bosne i Hercegovine".

To je potom, preuzela i većina ostalih medija u ovoj zemlji, uključujući i državnu televiziju ORF.

Reagovali su i zvaničnici Narodne stranke Sebastijana Kurca, inače Štraheovi koalicioni partneri, nazivajući takve izjave ratnim huškanjem, a iz opozicionih socijaldemokrata izjavu smatraju opasnim potpaljivanjem političkog baruta.

Od izjave se ogradila čak i austrijska vlada, a da niko nije u stvari provjerio šta je Štrahe rekao.

"Jedina struktura koja u BiH funkcioniše jeste Republika Srpska i zbog toga ne vidim sjajnu budućnost za BiH. Iz tog razloga bi trebalo da razmislimo da Srpskoj omogućimo da ima pravo na samoopredjeljenje. Nemoguće je da međunarodna zajednica koristi silu da bi očuvala jednu vještački kreiranu državu, i da istovremeno njenim narodima, Srbima i Hrvatima, osporava pravo na samoopredjeljenje", rekao je Hajnc-Kristijan Štrahe, vicekancelar Austrije u intervjuu za našu Televiziju.

Iako nijednom nije spomenuo riječi kao što su otcjepljenje, nezavisnost ili nasilje međunarodne zajednice, nego samo pravo na samopredjeljenje naroda, sve to mu je stavljeno u usta u izvještajima nacionalnih medija. Zbog toga se još jednom oglasio saopštenjem.

"Poštujemo suverenitet države BiH u kojoj žive tri naroda. Od Dejtonskog sporazuma postoji državna struktura bosansko-hrvatske Federacije i Republika Srpska. Oba dijela zemlje biraju svog predsjednika i parlament. Deset kantona ima sopstvene zakone i izvršnu vlast. Do današnjeg dana postoji i međunarodni mandat sa visokim predstavnikom. Isto tako poštujemo i pravo na samoopredjeljenje naroda", istakao je Hajnc-Kristijan Štrahe.

Sve ovo samo je nastavak napada na Slobodarsku partiju, koji su uslijedili nakon nedavnog sastanka jednog od funkcionera ove stranke Johana Gudenusa sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, u Banjaluci.

Samo što je, u nedostatku pravih argumenata, posegnuto za onim izmišljenim, upozorio je, između ostalih, i Dojče vele.

Iz Slobodarske partije Austrije, zbog toga, razmatraju i mogućnost pokretanja tužbe protiv "Standarda", koji je prvi objavio lažnu vijest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana