Велика Кладуша: Мигранти безбједносни и економски проблем

РТРС
Велика Кладуша: Мигранти безбједносни и економски проблем

Велика Кладуша - Одлуку да један од прихватних центара за мигранте буде на територији њихове општине, у Великој Кладуши нису дочекали са одушевљењем. За то, кажу, нису дали сагласност. Жале се да због миграната морају издвајати све више новца из општинског буџета, а њихово присуство нарушава и безбједносну ситуацију.

У Великој Кладуши не спавају мирно. Након убиства једног мигранта, проблеми се само нижу- од проваљивања у станове, чији су власници у иностранству, до све агресивнијег понашања и међусобних сукоба миграната.

Грађани Кладуше су забринути, али баш као ни њих, ни локалне власти нико није питао за мишљење. Затекла их је вијест да је Оперативни штаб за питање миграција одлучио је да један од привремених центара за смјештај миграната буде у објекту Агрокомерца. Међутим, министар безбједности БиХ Драган Мектић тврди да зато постоји сагласност локалних власти.

- На том састанку ништа се нисмо договорили, мада је господин Мектић у медијима рекао да смо се договорили око локације у пољу у Великој Кладуши, у објекту Агрокомерца. Наравно, ја сам то одмах демантовао, када сам послије њега давао изјаву. Опшинско вијеће је једногласно рекло да не желимо мигранте на подручју Велике Кладуше - каже Фикрет Башић, предсједник СО Велика Кладуша.

Проблеми с мигрантима испразнили су и општинску касу. За одржавање кампа од марта до данас, потрошили су 170.000 КМ.

- Имамо званичан извјештај Европске комисије у којем је наведено да је за потребе рјешавања проблема мигрантске кризе на подручје БиХ до сада већ дозначено 24,6 милиона евра, те да се наговјештава и додатних шест милиона. Постављамо питање гдје иде тај новац - истиче Хусеин Делић, координатор са међународним организацијама које се баве питањем миграната.

Локалне власти процјењују да се на подручју Велике Кладуше налази више од 1.000 миграната. Тај број се мијења из дана у дан, јер свакодневно на стотине њих покушава илегално да пређе хрватску границу. О томе свједочи и Пакистанац Мухамед Амин.

- Покушао сам и прије 17 дана у близини Словеније да пређем границу, али ме ухватила хрватска полиција и вратила овдје - каже он.

У Великој Кладуши плаше се новог прилива миграната. Као и грађани и власти у Бихаћу, разочарани су чињеницом да бх. институције још увијек немају конкретна рјешења за овај проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана