Selefija i saradnik krili arsenal oružja

Nebojša Tomašević
Selefija i saradnik krili arsenal oružja

Han Pijesak - Enver Lilić (41), koji je optuživan za terorizam i povezivan sa selefijama, i Hilmo Hodžić (45), obojica iz Han Pijeska, uhapšeni su juče u policijskoj akciji “Nišan” zbog posjedovanja velike količine naoružanja i vojne opreme, saznaje “Glas Srpske”.

U okviru akcije pretresene su kuće osumnjičenih u mjestima Gođenje i Podžeplje kod Han Pijeska.

Izvor blizak istrazi je kazao da je u njihovim kućama pronađen arsenal oružja, kojim se mogla naoružati manja vojna četa.

- Pronađeno je više automatskih i poluautomatskih pušaka, redenici, veća količina municije, kao i više optičkih nišana. Pronađene su i malokalibarske i lovačke puške, nož i druga vojna oprema - kazao je ovaj izvor.

Prema njegovim riječima, pokrenute su i provjere s ciljem utvrđivanja da li su osumnjičeni preprodavali oružje ili je ono trebalo da bude upotrijebljeno u druge svrhe.

- S obzirom na to da je Lilić hapšen i povezivan s terorizmom i selefijama, pretpostavlja se da je oružje bilo namijenjeno prodaji ili korišćenju u krivičnim djelima. Ipak, to će biti utvrđeno istragom, jer nije isključena ni mogućnost da je to oružje zaostalo iz rata - kazao je ovaj izvor “Glasa Srpske”.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo, navodeći inicijale uhapšenih, potvrdili su hapšenje osumnjičenih u Han Pijesku.

- E. L. i H. H. uhapšeni su zbog nelegalnog posjedovanja veće količine oružja i municije. Inspektori su na terenu došli do saznanja da pomenuta lica u objektima koje koriste drže oružje i municiju. Pokrenuta je akcija i to se na kraju pokazalo kao tačno - rekli su u policiji ne navodeći druge detalje.

Akcija “Nišan” izvedena je u saradnji sa pripadnicima Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Republike Srpske. U policiji su naveli da osumnjičenima za sada na teret stavljaju krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Uhapšeni Enver Lilić iz Han Pijeska ranije je sumnjičen da je organizovao odvođenje pojedinaca na strana ratišta. Protiv njega i još 11 osoba Tužilaštvo BiH 2015. godine podiglo je optužnicu zbog terorizma. Njima je na teret stavljeno da su bili članovi organizovane terorističke grupe koja je nezakonito učestvovala u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka. Svi optuženi bili su članovi selefijske zajednice u BiH i prihvatili su ideologiju Islamske države.

Višemjesečna akcija

Akcija “Nišan” traje već duže vrijeme, a do sada je MUP RS sproveo više akcija radi suzbijanja šverca naoružanja. Tokom aprila pronađeno je 14 kilograma eksploziva i arsenal oružja pretresom kuća M. M. (48) i M. M. (33) u selu Šepirice na Vlašiću kod Kotor Varoša. Polovinom februara privođen je N. C. (22) iz Gacka kod koga je pronađeno više pušaka i municije. Krajem septembra prošle godine u Laktašima je uhapšen Miroslav Ilić nakon što je u njegovom stanu pronađena veća količina oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana