Vedran Berić, član grupe “Pravda za Davida” predao se policiji

ATV
Vedran Berić, član grupe “Pravda za Davida” predao se policiji

Vedran Berić, jedan od članova grupe “Pravda za Davida”, za kojim je zbog nemira u Banjaluci, juče raspisana potraga, danas se predao policiji, saznaje ATV. Berić je dao izjavu u PU Gradiška, a njegov advokat je, tvrdi naš izvor, ranije kontaktirao PU Gradiška kako bi pregovarao o predaji.

Kako saznajemo, saslušan je zbog narušavanja javnog reda i mira vikom, vriskom, nepristojnim ponašanjem i podstrekavanjem fizičkog napada, kao svjedok nemira pred zgradom u kojoj živi Željko Karan i kućom u kojoj živi Đorđe Rađen. Berić je policiji poznat od ranije a hapšen je zbog posjedovanja droge i municije. Svi oni koji su izašli iz okvira zakona treba da snose posljedice, poručuje za Glas Srpske, predsjednica Željka Cvijanović. Bezbjednost u Srpskoj, tvrdi Cvijanovićeva, ne smije da bude talac političkih ciljeva.

“Oni koji su tražili odobrenje protesta nisu se pridržavali zakona koji su obavezni za sve. Izašli su iz tih okvira, uradili što su uradili, a Banjaluka ne može da bude zarobljenik toga. Nikome se ne sprečava da iskaže nezadovoljstvo, protestuje, okuplja se, ali sve mora da bude u skladu sa zakonom. Ko god pravi nered i ne poštuje zakon moraće da snosi posljedice. Tragično je da jedna politička partija, u ovom slučaju PDP, zloupotrebljava bilo čiju smrt, posebno mladićevu,” rekla je Cvijanovićeva.

U izvještaju protiv PDP-ovog Draška Stanivukovića i Željka Dabića, koji je predat nadležnom tužilaštvu, stoji da je na sastanku koji je održan u kući predsjednika gradskog odbora PDP-a predlagano da se upadne u prostorije RTRS-a. Dabić, inače presuđeni kriminalac koji je odležao kaznu za ubistvo, predložio je da se, ukoliko ih u tome policija pokuša spriječiti, donesu plinske boce čijim aktiviranjem bi se prijetilo nakon upada u zgradu televizije. Optužbe za državni udar su itekako ozbiljne, poručuje za ATV bivši direktor policije, Uroš Pena.

“Ima dosta svjedoka, učinilaca, za dokumentovanje krivičnog djela nasilne promjene vlasti, treba puno truda itd, međutim, ono što za sada znamo su vrlo ozbiljne naznake i vrlo ozbilje konotacije koje mogu izvesti ovakve posljedice,” kaže Pena.

Za Davorom Dragičevićem policija još traga. Portal Dnevno.ba od izvora bliskog obavještajnim službama saznaje da su Dragičevića strane tajne službe prebacile u jednu zemlju regiona po nalogu odlazećeg američkog ambasadora u BiH Morin Kormak. Prema saznanjima tog portala, u Banjaluci je u noći održavanja protesta boravilo nekoliko stranih zapadnih obavještajaca čiji je zadatak bio da pruže logističku i svaku drugu podršku članovima grupe “Pravda za Davida” u zauzimanju i nasilnom svrgavanju vlasti u Srpskoj, piše na portalu. 

Uticaj međunarodnog faktora na dešavanja u Banjaluci je i više nego očigledan, rekao je u ATV-ovom specijalu, Siniša Karan, predsjednik Odbora za zaštitu ustavnog poretka Srpske. Karan kaže da je cilj nemira bio prouzrokovanje nasilja, a da krivičnu odgovornost snose i opozicioni političari koji su podsticali na nasilje. Policija je podnijela zahtjev Osnovnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Pavla Kneževića, Anje Grubačić i Bojane Gajanović, organizatora posljednjeg skupa “Pravda za Davida”. Oni se nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, te su nakon održavanja prijavljenog skupa na Trgu Krajine organizovali i vodili javni skup u pokretu, obustavljali saobraćaj i, na kraju, onemogućili održavanje koncerta u centru grada. Do sada je saslušan veliki broj svjedoka i učesnika skupa i nemira u Banjaluci, u noći, 30. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana