Вечерас рочиште о приједлогу Тужилаштва за одређивање притвора Дудаковића

Срна
Вечерас рочиште о приједлогу Тужилаштва за одређивање притвора Дудаковића

Сарајево - У Суду БиХ вечерас ће бити одржано рочиште о приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање притвора некадашњем команданту Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифу Дудаковићу и за осталих 12 осумњичених за ратне злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

У просторије Суда БиХ стигао је Дудаковићев адвокат Асим Црналић, који није давао изјаве за новинаре, јавља "Дневни аваз".

Тужилаштво БиХ најавило је данас да ће затражити притвор свим осумњиченим, а Суд БиХ је одлучио да рочиште буде одржано вечерас.

Као разлози за одређивање притвора наведени су опасност да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе, те утицати на свједоке или саучеснике.

Тужилаштво БиХ саопштило је јуче да су на подручју Унско-санског кантона и неких градова ухапшени Дудаковић и још 11 припадника тог корпуса, осумњичени за ратне злочине током 1994. и 1995. године. Накнадно је ухапшено још једно лице.

Они су осумњичени за злочина против човјечности, а Дудаковић и за ратни злочин против цивилног становништва.

Ратни злочини, који су предмет истраге, односе на страдање више стотина жртава, цивила и заробљених војника српске националности са подручја западнокрајишких општина током 1995. године, као и на ратне злочине над бошњачким цивилима и припадницима Аутономне покрајине Западна Босна 1994. године.

Акција, која је спроведена јуче, резултат је дуготрајне и темељне истраге Посебног одјељења Тужилаштва БиХ за ратне злочине током које је саслушано више стотина свједока и прикупљено неколико стотина доказних материјала, укључујући архивске документе, видео-снимке и доказне материјале у вези са ексхумацијама и идентификацијама убијених.

Тужилаштво је потврдило да су хапшење извршили полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, уз подршку министарстава унутрашњих послова Унско-санског и Ливањског кантона, према налогу тужиоца Посебног одјељења Тужилаштва БиХ за ратне злочине.

Дудаковић је ухапшен у Бихаћу, док су на подручју Кључа ухапшени некадашњи припадници Петог корпуса Ејуб Кожењић и Хусо Балагић, а у Сарајеву Ибрахим Надаревић, ратни командант једне од бригада Петог корпуса и некадашњи федерални министар, јавили су федерални медији.

Надаревић је актуелни савјетник замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана