Вашингтон улаже осам милиона долара у американизацију дјеце у БиХ?

Агенције
Вашингтон улаже осам милиона долара у американизацију дјеце у БиХ?

Америчка агенција за међународни развој /Ју-Ес-Ејд/ намјерава да издвоји осам милиона долара за развој "критичког мишљења" студената у БиХ, као и за побољшање њиховог учинка у егзактним наукама, наводи се у документу у који је РТ имао увид.

У опису програма наводи се да је пројекат предвиђен за пет година.

Стручњаци сматрају да Вашингтон користи промјену образовног система у БиХ како би млађу генерацију земље усмјерио на америчке вриједности, преноси Спутњик.

- Циљ програма у оквиру Ју-Ес-Ејда је развој способности студената за критичко размишљање и повећање успјеха у егзактним наукама. Задатак је да се помогне одређеним регионима у увођењу висококвалитетних програма за обуку наставника у постојећи образовни систем - наводи се у пројекту.

У документу америчке агенције истиче се да образовни систем БиХ није заштићен од политичког утицаја, због чега ресурси наводно нису усмјерени на рјешавање "основног задатка" - побољшања квалитета наставе.

Осим тога, аутори програма наглашавају да су многе школе подијељене по етничком принципу, док уџбеници наводно само продубљују постојеће несугласице у друштву.

- Заједно са застарјелим образовним програмима и помагалима, ово доводи до ситуације у којој ученици не добијају задатке који омогућавају развој критичког размишљања које је неопходно за разматрање различитих гледишта и процјене огромне количине доступних информација - наводи се у документу.

Да би се овај циљ постигао, активност програма подијељена је на четири главне области: припрема и обука нових предавача, повећање квалификације постојећег кадра, стварање повољног окружења за обуку и подстицање расправе о реформама у образовању.

У документу се такође додаје да би резултати програма требало да буду опипљиви и након истека његовог рока. Првобитно ће се рад у оквиру пројекта спроводити на територији Сарајевског и Херцеговачко-неретванског кантона и Републике Српске.

Ако пројекат буде успјешан, могао би се проширити на цијелу територију БиХ, преноси Спутњик.

Аутори пројекта истичу и да ће реализација програма помоћи у постизању циља постављеног у Стратегији сарадње у области развоја БиХ: земља би требало да буде стабилнија држава "ближа европским интеграцијама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана