Vasić najavio da će javnosti predočiti izvode bankovnih računa

Srna
Vasić najavio da će javnosti predočiti izvode bankovnih računa

Banjaluka - Potpredsjednik SDS-a Nemanja Vasić kaže da će danas predočiti javnosti izvode sa bankovnih računa Spoljnotrgovinske komore /STK/ BiH i dokazati da sa tih računa nikada nije nestao novac.

Vasić, koji je predsjednik STK BiH, napomenuo je da je riječ o 1,3 miliona KM, sredstvima koja je Austrija prije rata odobrila Privrednoj komori tadašnje Socijalističke Republike BiH.


“Mi smo izdejstvolali da Spoljno-trgovinska komora BiH bude pravni sljedbenik i da te pare treba da idu na račun Komore. Pošto je trebalo odrediti potpisnike sporazuma, ministar /spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara/ Mirko Šarović dao je Austrijancima tumačenje ko su ovlaštena lica u Spoljno-trgovinskoj komori, odnosno ko čini rukovodstvo Komore i ko su sekretari. Nije, dakle, dao nikakvo odobrenje Nemanji Vasiću da podigne pare, to su laži i podmetanja”, kaže Vasić.

On je dodao da su potom sekretari STK otišli u Austriju, gdje je ustanovljeno da su sredstva na računima nekoliko banaka, te da je od ukupno 1.350.000 KM, koliko je odobreno, Austrijanci pustili milion KM na račun Komore u Unikredit banci.

Prema njegovim riječima, taj novac je na računu i namijenjen je za potrebe promocije austrijske privrede u BiH i privrede BiH u Austriji, a da je preostalih 350.000 KM i dalje na računima u austrijskim bankama, saopšteno je iz SDS-a.

“Čekamo da nam i ona budu prebačena”, rekao je Vasić.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Mario Karamatić potvrdio je Srni da je “sa računa STK BiH u Beču nestala većina novca od 1,2 miliona maraka za čije je podizanje predsjedniku Komore Nemanji Vasiću odobrenje dao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović i da o utrošku tih sredstava nema ni traga”.

Prethodno je portal “Slobodna Republika” objavio tekst u kojem se navodi da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara na čijem je čelu Mirko Šarović, 2015. godine odoborilo STK, koju vodi Nemanja Vasić, da sa računa Komore u Beču podigne 1,2 miliona KM.

Isti izvor je naveo da je “novac podignut, ali da mu se od tada gubi svaki trag, jer njegovo trošenje nikada nigdje nije prikazano”.

“Članovi delegacije Doma naroda parlamenta BiH za vrijeme nedavne posjete Komori direktno su pitali Vasića gdje je završilo 1,2 miliona maraka sa računa u Beču. Iole suvisli odgovor je izostao, ali su dobili 'zaleđeno' lice Nemanje Vasića”, ističe se u tekstu.

Delegati Doma naroda parlamenta BiH, prema saznanjima “Slobodne Republike”, insistiraće na rasvjetljavanju ovog slučaja koji je, navodi se u tekstu, zataškavan dvije godine zahvaljujući pozicijama koje kadar SDS-a ima u bezbjednosnim agencijama na nivou BiH.

Šarović i Vasić danas nisu odgovarali na telefonske pozive novinara Srne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana