Uz dobru zabavu i vatromet u Banjaluci dočekana Nova godina

Uz dobru zabavu i vatromet u Banjaluci dočekana Nova godina 01.01.2018 10:11 | Srna

Banjaluka - Brojni Banjalučani i posjetioci iz zemlje i inostranstva dočekali su Novu 2018. godinu na otvorenom uz tradicionalni vatromet i dobru zabavu za koju su se pobrinuli estradne zvijezde Lukijan Ivanović, Nikola Rokvić i "Leksington bend".

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je tačno u ponoć poželio Banjalučanima i gostima srećnu Novu godinu.


"Banjalučanima i svima ostalima možemo poželjeti sve najbolje u 2018. godini, puno zdravlja, posla, zadovoljstva, porodične sreće i profesionalnog uspjeha", rekao je novinarima Radojičić.

On je sinoć istakao da su gradske vlasti puno toga zamislile u predstojećoj godini, spomenuvši da je Banjaluka Evropski grad sporta 2018. godine, kandidaturu za Evropski grad kulture, ali i brojne infrastrukturne projekte, među kojima su novi "Zeleni most" i završeno centralno grijanje.

Novogodišnje slavlje na otvorenom sinoć su obezbjeđivali pripadnici Policijske uprave Banjaluka, a angažovane su i dežurne službe.

Centralna bina za proslavu Nove godine u Banjaluci bila je na glavnoj saobraćajnici između Parka "Petar Kočić" i hotela "Palas", zbog čega je promijenjen režim saobraćaja u centralnom dijelu grada, od "Pošte" do Ulice Marije Bursać.

U toku novogodišnje noći bio je organizovan besplatan prevoz putnika na određenom broju linija javnog gradskog prevoza.

Dočeku Nove godine na otvorenom prethodila je jučerašnja proslava Dječije nove godine kada su najmlađe Banjalučane zabavljali Dječiji hor "Vrapčići" i sastav "Mama voks", a srećnu Novu godinu im je poželio zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić.

U gradu je od otvaranja "Zimzograda" - 1. decembra primijetno prisustvo brojnih turista iz Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Brojni Banjalučani su Novu godinu dočekali u svojim domovima, sa porodicom i prijateljima, a proslava je organizovana u većini ugostiteljskih objekata u gradu.

U Banjaluci se večeras nastavlja novogodišnji program prema kojem je od 21.00 čas predviđen nastup Dženana Lončarevića, a od 22.10 časova Tonija Cetinskog.

Na prepunom Trgu Krajine prekjuče su održani koncerti regionalnih muzičkih zvijezda Ivane Peters i Sergeja Ćetkovića.

Grad Banjaluka je povodom Nove godine na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Narodnog pozorišta Republike Srpske priredio prigodan program u okviru manifestacije "Zimska čarolija".

Sofija od danas predsjedava evropskim blokom

Sofija - Bugarska danas, prvi put od ulaska u članstvo EU, preuzima predsjedavanje evropskim blokom od Estonije.
Bugarska koja je najsiromašnija članica EU svoj šestomjesečni mandat počinje uz slogan "Jedinstvo je snaga".

Sofija je izrazila želju za podsticanjem konsenzusa, jedinstva i konkurentnosti, a poseban izazov predstavlja prevazilaženje postojećih nesuglasica oko izbjegličke krize.

U svom programu, Bugarska navodi da će, pošto je nekoliko članica evropskog bloka odbilo sistem kvota za preseljaj azilanata, pokušati da pronađe održiv sistem za rješavanje imigracije.

Dijalog sa trećim zemljama kako bi se učrstio povratak imigranata kojima je odbijen zahtjev za azil i jačanje kontrola spoljnih granica neke su od regulativa koje predviđa bugarsko predsjedništvo EU na čelu sa premijerom Bojkom Borisovim.

Bugarsko predsjedništvo EU kao jedan od svojih prioriteta navodi i vraćanje pažnje evropskog bloka na zemlje zapadnog Balkana.

Među skoro 300 sastanaka koji će biti organizovani tokom bugarskog predsjedavanja EU, nalazi se i specijalni samit EU 17. i 18. maja sa zemljama kandidatima za članstvo.

"Evropski projekat neće biti okončan bez integracije Balkana", rekla je bugarski zvaničnik Liljana Pavlova.

Osim navedenih pitanja, tokom bugarskog predsjedavanja očekuje se i početak odlučujuće faze pregovora o izlasku Velike Britanije iz članstva EU.

Bugarska mandat predsjedavajućeg EU predaje Austriji 1. juna© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica