Утврђен приједлог буџета Републике Српске за наредну годину од 3,56 милијарди КМ

Срна
Утврђен приједлог буџета Републике Српске за наредну годину од 3,56 милијарди КМ

Бањалука - Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог буџета Српске за 2019. годину у износу од 3,56 милијарди КМ, што је за 168 милиона КМ мање од ребаланса за ову годину.

Према Приједлогу буџета, изворни приходи су већи за 35,1 милион КМ у односу на ову годину.

Највећи раст на расходовној страни је на позицијама личних примања - 34,5 милиона, првенствено због планираног повећања за плате у образовању и култури, које уз минули рад укупно износи 20 милиона КМ.

Приједлогом буџета је планирано и повећање трансфера Фонду дјечије заштите за 21 милион КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

На позицији расхода планирано је смањење издатака за отплату дугова, гдје је Приједлогом буџета на овој позицији предвиђен износ од 489,9 милиона КМ, што је за 261,3 милиона мање у односу на ребаланс за ову годину.

Према Приједлогу буџета, планирани буџетски суфицит износиће 56,6 милиона КМ.

Влада Српске утврдила је и Приједлог Закона о извршењу буџета, као и Приједлог програма економских реформи за период 2019-2021. година који је израђен на основу методологије и смјерница Европске комисије.

Основни оквир за израду наведеног документа су меморандуми о заједничким политикама и мјерама потписани у децембру 2017. године са социјалним партнерима, Смјернице за развој привреде које је Влада припремала од априла ове године заједно са представницима Уније удружења послодаваца и Привредне коморе Српске, те Програм рада Владе Српске за мандатни период 2018-2022. година.

Ове смјернице су презентоване на конференцији "Привреда Републике Српске од 2019. до 2022. године - дијалог за будућност".

Главни циљеви политика су дати кроз седам приоритета - повећање конкурентности и продуктивности привреде с циљем повећања плата, одржив здравствени систем, ефикасан укупан јавни сектор, образовни систем и тржиште рада прилагођени потребама привреде, побољшање демографске позиције Српске.

Међу приоритетима у Приједлогу програма економских реформи су истраживање, развој, иновације и дигитална економија, те европске интеграције, регионална и међународна сарадња.

Претходно дефинисани циљеви обухватају мјере на основу којих ће се спроводити и смјернице за политике које су усвојене на Економском и финансијском дијалогу у мају ове године, али уз пуно поштовање уставних овлашћења сваког нивоа власти у БиХ, те надлежности институција.

Рефундирање плате за породиље - 80 одсто бруто плате

Влада Републике Српске утврдила је Закон о измјенама и допунама закона о дјечијој заштити који ће омогућити да послодавцима, корисницима права на рефундацију, у наредној години буде рефундирана накнада од 80 одсто бруто плате за лица која користе породиљско одсуство.

Основни разлог за ово је финансијско растерећење послодаваца који су корисници права на рефундацију накнаде плате за вријеме коришћења породиљског одсуства, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Програмом економских реформи Српске за период 2018–2020. године и Меморандумом закљученим између Уније удружења послодаваца и Владе утврђена је обавеза Владе да у трогодишњем периоду у цијелости преузме трошак накнада за вријеме породиљског боловања запослених, те је за ову годину утврђена обавеза умањења основице доприноса за 20 одсто, за сљедећу годину 50 одсто и за 2020. годину и даље 100 одсто.

Са тим циљем је Законом о доприносима у овој години основица доприноса за лица која користе породиљско умањена за 20 одсто у односу на основицу коју чини бруто накнада плате док користе породиљско. Из средстава Јавног фонда за дјечију заштиту рефундирана је накнада исплаћене плате.

Рефундација накнаде плате за лица која користе породиљско у износу од 80 одсто од бруто плате која ће бити вршена у сљедећој години чини поврат исплаћене плате увећане за 50 одсто укупних пореза и доприноса.

"Предложено рјешење истовремено представља смањење трошка послодавцима и повећање обима пронаталитетне мјере у оквиру средстава Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске", истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана