Усвојен Кривични законик Републике Српске

Срна
Усвојен Кривични законик Републике Српске

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Кривични законик Српске који спада у сет антикорупционих закона, а разлог за његово доношење јесте то што се у односу на постојећи Кривични закон из 2003. године, који је више пута допуњаван, десило више промјена, као и појава нових кривичних дјела и њихових обиљежја.

Прихваћени су амандмани СНСД-а међу којима су и они по којима се амнестија и помиловање могу дати тек након издржане двије трећине изречене казне дуготрајног затвора, као и о времену застаријевања кривичног гоњења у зависности од дужине затворске казне, која се изриче за извршено дјело.


Међу прихваћеним амандманима ПДП-а је и амандман који третира казне за противправни прекид трудноће.

Није прихваћен амандман групе посланика из неформалног Антикоруптивног клуба по којем не застаријева кривично гоњење за злоупотребе у процесу приватизације.

Није усвојен ни амандман Одбора једнаких могућности Народне скупштине Српске о формирању регистра педофила, јер ће та материја бити регулисана другим законским рјешењем.

Скупштина је усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Српске по хитном постпуку, који садржи неопходне измјене због извршене организационе промјене у смислу оснивања полицијских управа, умјесто ранијих центара и станица јавних безбједности.

Усвојен је и Закон о заштити лица која пријављују корупцију, у циљу побољшања ситуације у друштву и охрабривања лица да пријављују корупцију и криминал, а ово је прво законско рјешење у Српској, којим се штите лица која пријављују корупцију, такозване "звиждаче".

Народна скупштина је усвојила и Закон о пореском систему Српске, који има за циљ стварање правила на основу којих ће увођење, мијењање или укидање било ког пореског или непореског давања бити у функцији креирања оптималног пореског оптерећења свих пореских обвезника Српске.

Усвојена је Информација о пројекту "Пројектовање, изградња и опремање нове болнице Источно Сарајево по систему кључ у руке", у којој се наводи да ће нова болница имати око 14.000 метара квадратних простора са око 210 болесничких кревета, са новим намјештајем, немедицинском и медицинском опремом.

Посланици су усвојили и закључак по којем се обавезује Влада Српске да обезбиједи потребна средства за реализацију овог пројекта у републичком буџету на позицији Министарства здравља, која ће бити исплаћивана у траншама.

Усвојен је и Закон о Националном парку "Дрина", који ће заузимати простор на подручју општине Сребреница, којим је прописано да право својине на непокретности остаје непромијењено ступањем на снагу овог закона, што значи да ће грађани чија се приватна имовина налази у зони будућег парка и даље бити власници својих имања.

Усвојен је Нацрт закона о страним улагањима, којим је улагање дозвољено у свим секторима, осим у намјенској индустрији и јавном информисању, при чему је појам јавно информисање сведен на ужи и јаснији појам медијски послови, те је извршена додатна либерализација могућности страних улагања у овај сектор.

Наставак сједнице Народне скупштине Републике Српске према раније усвојеном дневном реду је заказан за 4. јули са почетком у 10.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана